Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o akvakulturi
  • 15.11.2020. 13:30

Utvrđen konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akvakulturi

Jedna od izmjena odnosi se i na način provođenja postupka dodjele potpore te se propisuje da se o poticajima u akvakulturi odlučuje rješenjem koje donosi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Bigstock /cheekylorns
  • 1.037
  • 45
  • 0

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi utvrdila je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 12. studenog 2020. godine, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju, glavni razlozi donošenja su usklađivanje Zakona s nastalim izmjenama propisa Europske unije u dijelu koji se odnosi na uzgoj tuna, kao i stvaranje okvira za učinkovitiju provedbu inspekcijskog nadzora nad uzgojem u dijelu koji se odnosi na sljedivost i kontrolu svih radnji koje se obavljaju na uzgajalištima.

Izmjene Zakona o akvakulturi poslane u Sabor, najvećim dijelom odnose se na tunu

"Kao nova mjera propisuje se uvođenje Registra plovila s obzirom na Provedbenu Uredbu Komisije (EU) 2017/218 оd 6. veljače 2017. o registru ribarske flote Unije, a koja iz primjene isključuje plovila za akvakulturu te se za provedbu ove mjere propisuje donošenje pravilnika", navode.

Nadalje, nove mjere koje se propisuju nacrtom ovoga Zakona odnose se na najveći kapacitet uzgoja tuna kojim raspolaže Republika Hrvatska i najveću ulaznu količinu ulovljenih divljih tuna koja se smije unijeti na uzgajališta na području RH te se predviđa donošenje pravilnika kojim će se propisati ovi kapaciteti i način raspolaganja s njima.

Izmjene i u načinu dodjela potpora

Također, nova mjera donosi širenje ovlasti za provedbu inspekcijskog nadzora nad provedbom odredbi Zakona o akvakulturi tako da inspekcijski nadzor obavljaju i službenici Državnog inspektorata, tako što će ga, osim ribarskih inspektora, provoditi i veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i inspektori zaštite prirode.

"Jedna od izmjena odnosi se i na način provođenja postupka dodjele potpore te se propisuje da se o dodjeli u akvakulturi odlučuje rješenjem koje donosi Ministarstvo poljoprivrede te protiv kojeg je omogućena pravna zaštita pokretanjem upravnog spora, a uvažavajući odluku Ustavnog suda od 20. listopada 2020. godine. Prekršajne odredbe se mijenjaju i nadopunjavaju sukladno svim izmjenama i dopunama ovog Zakona", ističu iz Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o akvakulturi Izmjene Vlada RH Ministarstvo poljoprivrede Potpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije