Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Som
  • 12.08.2020. 09:00
  • Toplički okrug, Prokuplje

Ulovljen som od 67 kilograma!

Ta borba je, prema njegovim rečima, trajala čak 40 minuta žestoke borbe. Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin.

Foto: JumpStory
  • 854
  • 298
  • 0

Na reci Toplici, koja protiče kroz Prokuplje, ribolovci su upecali kapitalni primerak soma dugačkog 226 santimetara i teškog 67 kilograma. Ovu ribu ulovio je Nikola Mirjačić uz pomoć drugara Ivana Vuletića, u samom centru grada, ispod glavnog mosta na reci Toplici koji odvaja industrijsku od stambene zone, prenosi RTS.

"Godišnje ulovim 20, 30 do 50 krupnih riba. Ovo je bilo nešto posebno, zato što sam ribu ulovio u reci Toplici. Znao sam da ima krupnih riba, trudio sam se da je upecam. Ne mogu da uporedim ni sa jednom borbom do sada", priča Mirjačić, ribolovac iz Prokuplja.

Ta borba je, prema njegovim rečima, trajala čak 40 minuta žestoke borbe. Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin.

Štete od junskih poplava u Prokuplju 22,7 miliona dinara - najviše stradali usevi

"Da li je izašla posle ovih poplava, kako se tu našla ne znamo, ali znamo da ima još sigurno. Nastavićemo i dalje da pecamo", objašnjava ribolovac Ivan Vuletić.

Tamo je gde se najmanje nadate

Ono što je danas poznato, prema istraživanju Udruženja sportskih ribolovaca"Nišava" iz Niša jeste da som u Srbiji živi u Dunavu i gotovo svim njegovim pritokama, a ima ga i u zatvorenim tipovima vode. Prosečna veličina soma u Srbiji je jedan metar i težina 10 kilograma, a love se i nešto veći primerci. U Dunavu kod Apatina, davne 1958. godine, ulovljen je som težak 208 kilograma na stari alaski način. 

Svaku ribu pa i soma možete uloviti tamo gde mu se najmanje nadate i kada se najmanje nadate. Pravila ne postoje. Tako je ovoga puta ulovljen som i to, prema tvrdnji lokalnih ribolovaca, prvi put ove veličine i težine u Toplici. S obzirom da je bila ranjena tokom ulova, umesto u svoje prirodno stanište, toplički som završiće u ribljoj čorbi.


Tagovi

Som Kapitalni primerak Ribolovci Toplica Ulov Ribolov Riblja čorba Adrenalin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...