Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 06.07.2022. 16:30

U EP izglasan novi paket mjera pomoći za ribarstvo i akvakulturu

Situacija s kojom se trenutno suočavamo prelijeva se na leđa onih koji su kolateralna šteta geopolitičke krize za koju ne snose nikakvu odgovornost, napominje Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu.

Foto: Depositphotos/withGod
  • 1.506
  • 30
  • 0

Ribarski sektor u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, iznimno je pogođen geopolitičkom krizom uzrokovanom ratom u Ukrajini. Rast cijena energenata i visok stupanj poremećaja tržišta jedan su od razloga neisplativosti poslovanja proizvođača, uzgajivača i prerađivača ribljih i akvakulturnih proizvoda te ozbiljna ugroza egzistencijalnim pitanjima, kako manjim, tako i velikim igračima.

S druge strane, naši ribari su u ozbiljnim poteškoćama, a neki su već i odustali od ribolovnih aktivnosti radi strahovitog rasta cijena naftnih derivata - ponajviše plavog dizela, upozorava naš zastupnik Predrag Fred Matić, izvjestitelj Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu za izmjenu Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, koji je bio zadužen za definiranje mjera oporavka ovog sektora kako bi se ublažile posljedice ruske agresije.

Prvenstveno se to, kaže, odnosi na subvencije ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima, ali i proizvođačima koji skladište ove proizvode.

Paket mjera pomoći

Navodi pritom da su svi oni u ribarskom i akvakulturnom sektoru koji su pogođeni ovom dalekosežnom krizom, obuhvaćeni u novi paket mjera pomoći koji će se moći retroaktivno, od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022., primjenjivati u državama članicama do kraja ove godine.

Matić kaže da mu je važno zaštititi one čija egzistencija ovisi o ribarstvu (Foto: Predrag Fred Matić)

"Situacija s kojom se trenutno suočavamo prelijeva se na leđa onih koji su kolateralna šteta geopolitičke krize za koju ne snose nikakvu odgovornost", napominje Matić.

Kako kaže, velik dio ribara od početka krize ne ide u ribolov zbog ogromne cijene plavog dizela i neisplativosti poslovanja, a drugi dionici oba sektora snose ogromne financijske gubitke zbog poremećaja na tržištu.

U pitanju je egzistencija

"Ovaj hitni i konkretni paket pomoći kojeg smo danas izglasali dat će državama članicama mogućnost isplate financijskih kompenzacija iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te na taj način konkretno pomoći ljudima koji ovise o tom sektoru", poručio je.

Dodaje da mu je od iznimne važnosti bilo da zaštiti one čija egzistencija ovisi o ribarstvu, gdje ima puno ljudi iz Hrvatske.

"Nemojmo zaboraviti na ogroman turistički značaj Hrvatske, a to znači na sve naše ljude koji opskrbljuju taj sektor", napominje dodavši da je sretan i ponosan jer su unutar kratkog vremena uspjeli dogovoriti i izglasati ovaj zakon koji će uvelike pomoći ljudima i kompanijama i olakšati im buduće poslovanje.

Prema njegovim riječima, sve političke grupe pokazale su složnost i primjer dobre prakse kada se radi o pitanju pomoći najpogođenijem sektoru. "Upravo i zbog toga je današnji zakon izglasan ogromnom većinom te će, nadam se, već pred kraj ljeta biti pravno obvezujući i u Hrvatskoj", zaključio je.


Tagovi

Predrag Fred Matić Mjere pomoći Europski parlament Ribarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.