Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jadran
  • 20.11.2020. 09:25

Tomašić: Talijani žele isključivi gospodarski pojas na moru, a Hrvatska svoj odbija proglasiti?

I dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer rekla da nema nikakve razlike između ZERP-a i isključivo gospodarskog pojasa, danas je reagirala europarlamentarka Ruža Tomašić.

Foto: Depositphotos/dbajurin
  • 1.191
  • 270
  • 0

Kako je moguće da Talijani razmatraju proglašenje svog isključivog gospodarskog pojasa (IGP) na Jadranu kad su hrvatske vlasti na svaku takvu inicijativu s naše strane odgovarale da to nije moguće jer nije u skladu s europskim pravom?, reagirala je na facebooku europarlamentarka Ruža Tomašić.

Nije, dodaje, novost da Talijani više drže do Jadrana od naših vlasti, ali se nameću važna pitanja na koja naša javnost mora dobiti odgovor. 

"Hoće li Hrvatska, u slučaju da ga Talijani proglase, konačno skupiti hrabrosti i proglasiti svoj IGP ili će naši vlastodršci ponovno tražiti opravdanja za nerad i odbijanje proširenja suvereniteta RH na moru?", pita Tomašić. 

Vlada treba oformiti stručnu komisiju 

Kako pojašnjava, tvrdili su da proglašenje nije moguće unatoč tome što je na njezino zastupničko pitanje još 2013. Europska komisija odgovorila da Hrvatsku ništa ne sprječava u proglašenju IGP-a, a netom prije toga velika stručna studija provedena za Komisiju izravno je sugerirala da se upravo u proglašenju IGP-a u Mediteranu krije velika ekonomska korist.

"Što se to mora dogoditi da bi našoj vlasti konačno na prvome mjestu bili naši hrvatski interesi?!", oštra je zastupnica dodajući da smatra da bi Vlada RH morala oformiti stručnu komisiju koja bi pomno razmotrila talijanske planove, konačno jasno definirala naš službeni stav o isključivom gospodarskom pojasu i pojasnila ribarima i svima ostalima koji od mora žive što se za njih mijenja u slučaju da susjedi ovo izglasaju.

O navedenom, dodaje, poslala je i službeni upit ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Podsjećamo, ministrica je jučer nakon sjednice Vlade naglasila da hrvatski ribari ne trebaju strahovati od talijanske inicijative za proglašenje ekskluzivnog ekonomskog pojasa u Jadranu. 

"Riječ je o isključivo gospodarskom pojasu", kazala je za Hinu te podsjetila kako je u Hrvatskoj proglašen zaštićeni ekološko-ribolovni pojas koji je praktički dio gospodarsko isključivog pojasa.

Nema razlike između ZERP-a i isključivo gospodarskog pojasa

"U području ribarstva, koje je uređeno zajedničkom ribarskom politikom, nema nikakve razlike između zaštićenog ekološkog-ribolovnog pojasa i isključivo gospodarskog pojasa", pojasnila je. 

Razlike su u nekim drugim gospodarskim djelatnostima, ali u ribarstvu ne. 

Izvijestila je da je Ministarstvo u kontaktu s talijanskim kolegama te podsjetila da Hrvatska i Italija zadnjih godina provode dosta zajedničkih mjera, primjerice projekt Jabučke kotline, koji za primjer uzimaju međunarodna tijela koja se bave ribarstvom.

Na tvrdnju da se dio ribara boji kako bi usvajanje talijanskog prijedloga moglo olakšati prilaz nihovim ribarima, odgovorila je da je to regulirano trogodišnjim režimom, a dogovoren je i produžetak.

"Provode se mjere i već imaju pozitivne učinke na demerzalne resurse Hrvatske i Italije", rekla je.

U demerzalne vrste spadaju sve kvalitetne ribe prije svega oslić, barbun, grdobe, šanpjer, a pored riba tu su i rakovi, kozice, lignje i hobotnice (Hina).

Talijani proglašavaju gospodarski pojas na moru, što to znači za nas?

Na ideju Talijana nedavno je reagirala i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir navodeći da ta odluka, donesu li je, neće utjecati na Hrvatsku.

"Oni do sada nisu imali proglašenu nikakvu, niti ekološku niti ribolovnu, razinu zaštite što je imalo negativan utjecaj i na njihov i na naš dio jer su u njihov mogle slobodno ulaziti ribarice iz trećih zemalja i nesmetano loviti ribu", navela je Petir i dodala da je takva praksa posljedično utjecala na sve lošije stanje ribljeg fonda i predstavljala opasnost za morski okoliš, ali i za sigurnost.

TALIJANI ŽELE SVOJ ISKLJUČIVI GOSPODARSKI POJAS U JADRANU, A HRVATSKA SVOJ I DALJE ODBIJA PROGLASITI?! Talijanski...

Objavljuje Ruža TomašićČetvrtak, 19. studenoga 2020.

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Italija Gospodarski pojas More Jadran Ribari Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.