Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema ribe
  • 23.12.2021. 15:00
  • Brodsko-posavska, Davor

Specijaliteti Davora Furića - ribara koji njeguje tradiciju

Osim fiša i pržene potkove na području općine Davor na Badnjak se kuha i grah od dimljene ribe.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.877
  • 101
  • 0

Općina Davor nalazi se na samoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Ondje se rijeka Vrbas stapa sa Savom pa nije iznenađujuće kako je ta općine između ostalog poznata i po ribolovu.

Njime se bavi i Davor Furić koji je za Poljoprivrednu televiziju otkrio kako njegova ljubav prema ribarenju seže u rano djetinjstvo. "I moj je dida bio ribar, a ja sam to nastavio. S ribom se susrećem još od osnovne škole pa sve do danas", ispričao je on.

Kako kaže, sada ribari, čisti ribu, peče i kuha, a održava i tradiciju sušene dimljene koju su sada modernizirali. Filete stavljamo u teglice s uljem, a radimo i paštetu. "To radim iz hobija i da održim tradiciju", naglasio je.

Dimljenje ribe je proces od nekoliko koraka, a Davor je otkrio o kojima je riječ te kako priprema filete u teglicama. "Ima tu dosta posla. Ribu prvo treba uloviti i očistiti. Onda ju nasolimo i u tome mora stajati dva dana. Nakon toga se dobro opere, ne smije ostati iznutrice ni sukrvice", upozorava.

Slijedi dimljenje koje prema njegovim riječima traje dva dana, a nakon toga riba se filetira i stavlja u teglice. U njih se nasipa ulje i sve zajedno ide u rernu. Davor je napomenuo da tijekom tog procesa sve kosti omekšaju i jedu se zajedno s mesom.

U teglice se nasipa ulje i stavlja se u pećnicu 

Ovaj zaljubljenik u ribolov, pravi i riblju paštetu. "Sitni dio koji otpada kada vadimo filete ide u posebne teglice. To se kuha i poslije se melje", pojašnjava dodavši da od začina stavlja malo ljute baranjske paprike i češnjaka.

Na pitanje koja mu je najdraža riba nije odgovorio ni som ni smuđ nego štuka, rekavši da je to slučaj kod većine ribara.

Specijalitet koji on priprema sa svojom najdražom ribljom vrstom je medeni perkelt. "Unutra ide sitno sjeckana slanina, stavlja se med i crvena paprika. To serviram s bijelim domaćim žgancima i na njih stavim malo vrhnja ili kajmaka", otkrio je.

Osim fiša i pržene potkove u njegovom kraju se na Badnjak priprema i grah od dimljenje ribe. "To radimo mi na području Davora i Orubice", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Riba Davor Furić Specijaliteti Tradicija Badnjak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.