Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz ribe
  • 26.02.2016. 08:40

Smederevo postaje centar za preradu i izvoz ribe

U Smederevu uručeni ključevi nove hale za proizvodnju i izvoz ribe.

  • 620
  • 25
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković prisustvovala je juče, 25. februara 2016. godine, primopredaji ključeva nove hale za proizvodnju i izvoz ribe u Smederevu, koje je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio kompaniji "PTC Germany Group".

Kapacitet od 300 tona ribe biće dostignut za tri godine

Zbog sve češćih problema, poput pojave mikrozagađivača i bakterijskih zagađenja, doneta je odluka o tome da kompanija pokrene novi projekat prerade ribe u centralnom delu Evrope. Kriterijum odabira u kojoj zemlji će to biti realizovano bio je da je reč o članici ili zemlji kandidatu za članstvo u EU, da poseduje dobru infrastrukturu, investicione podsticaje, Sporazum o slobodnoj trgovini i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega je izbor pao na Srbiju. Memorandum o razumevanju između pomenute nemačke kompanije, Vlade Srbije i Grada Smedereva potpisan je početkom oktobra prošle godine.

U početku će riba u smederevski pogon dolaziti iz inostranstva, ali će biti istražen i potencijal da se ona uzgaja i u Srbiji. Kapacitet u preradi ribe je 30.000 tona godišnje, koji će biti dostignut za tri godine.

Početak rada punim kapacitetom u aprilu

Riblji proizvodi
Riblji proizvodi

Fabrika u Smederevu je u fazi pribavljanja potrebnih dozvola za proizvodnju i izvoz, a u aprilu ove godine bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu. Ove godine će biti zaposleno 100 radnika, od kojih 80 odsto žena, dok će fabrika imati ukupno 300 zaposlenih kada dostigne proizvodni maksimum. Halu za proizvodnju i izvoz ribe izgradio je Grad Smederevo.

Premijer Vučić je ovom prilikom istakao da će se iz naše zemlje izvoziti kvalitetna riba, i istovremeno pozvao investitore da što pre otvore uzgajalište ribe i zaposle što više radnika, u čemu će im Vlada Srbije pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, a iskazao je i zahvalnost gradonačeniku Smedereva Jasni Avramović na tome što nastoji da dovede što više investitora u taj grad, koji zbog toga ima najveći dohodak u zemlji.

"PTC Germany Group" prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Proizvodnja ribe Izvoz ribe Smederevo Aleksandar Vučić Investicioni podsticaji PTC Germay Group Snežana Bogosavljević Bošković Jasna Avramović Uzgoj ribe