Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 26.06.2013.

Smanjena proizvodnja slatkovodne ribe za 30 posto

Proizvodnja slatkovodne ribe u Hrvatskoj smanjena je prošle godine za 29 posto u odnosu na 2011. godinu i ukupno je prošle godine proizvedena 4.441 tona slatkovodne ribe, podaci su Državnog zavoda za statistiku

  • 420
  • 17
  • 0

U šaranskim je ribnjacima u prošloj godini proizvodnja konzumne ribe iznosila 3.209 tona, što je pad za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja pastrve u ribnjacima prepolovljena i proizvedenih 1.232 tone je na godišnjoj razini smanjenje za 51 posto. Po statističkim je podacima u ukupnoj proizvodnji slatkovodne ribe najveći udio, 56 posto, imala proizvodnja šarana, a slijedi pastrva s udjelom u ukupnoj proizvodnji od 28 posto.

Glavnina proizvodnje u šaranskim ribnjacima glavnina odnosila se na proizvodnju šarana i u prošloj je godini proizvedena 2.484 tona šarana, ili 14 posto manje nego 2011. godine. U šaranskim je ribnjacima proizvedeno i 384 tone glavaša (bijelog i sivog), što je 38 posto manje nego godinu prije. Povećana je pak proizvodnja amura i to za 28 posto, na 202 tone, a proizvodnja soma za 50 posto, na 36 tona.

U šaranskim je ribnjacima proizvedeno i 103 tone ostale ribe, što je jedan posto manje nego 2011. godine. Po podacima DZS-a, u prošloj je godini proizvodnja mlađi povećana za 30 posto, na 3.322 tone.

Nešto više od 80 posto prošlogodišnje proizvodnje mlađi odnosilo se na šarana, s proizvodnjom 2.684 tone, dok se 638 tona odnosi na mlađ ostale ribe. Zavod je podatke o proizvodnji slatkovodne ribe i mlađi za 2012. godinu preuzeo od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja-Uprave ribarstva.

Pod proizvedenim (izlovljenim) količinama ribe smatraju se količine prodane na tržištu. Statistika ne iskazuje postignutu težinu (prirast) u tijeku godine koja nije prodana na tržištu, a prebačena je u zimnjak.

DZS u statistici o slatkovodnom ribarstvu iznosi i podatke o površinama ribanjaka u eksplataciji i po tim je podacima površina pastrvskih ribnjaka smanjena za 19 posto u odnosu na 2011. godinu, na 49.897 četvornih metara, dok je površina šaranskih ribnjaka povećana za 10 posto, na 10.650 hektara.

Statističari pritom napominju kako se površina ribnjaka u eksploataciji (površina pod ribarskom proizvodnjom) u tijeku izvještajne godine odnosi na korištenu produktivnu vodenu površinu u prethodnoj godini i gotovo je uvijek manja od ukupne produktivne površine ili joj je jednaka s obzirom na to da se u tijeku godine ne koriste svi ribarski objekti za proizvodnju ribe.


Izvori

Lider Press


Tagovi

Ribnjaci Ribarstvo Proizvodnja ribe Tržište Slatkovodna riba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]