Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školjkarstvo
  • 23.05.2020. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Ston

Školjkarstvo i vinarstvo na udaru pandemije, potreban dodatan napor u prodaji

Ministarstvo poljoprivrede ubrzalo je prvobitni program malih vrijednosti u iznosu od 19 milijuna kuna, a potom je zbog proglašenja pandemije koronavirusa on nadograđen drugim, vrijednim 30 milijuna kuna, u kojem sudjeluju i školjkari, rekla je ministrica.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 162
  • 7
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak da treba uložiti dodatan napor u poboljšanje prodaje školjki, budući da se školjkarstvo, s prodajom fokusiranom na ugostiteljstvo i turizam, našlo na udaru u pandemiji koronavirusa.

Nakon radnog sastanka sa županijskim školjkarima u stonskoj Tvrđavi Kaštio, Vučković je istaknula da je Ministarstvo poljoprivrede u pregovorima s Europskom komisijom podnijelo dobre prijedloge za sektore ribarstva i školjkarstva, koji su usvojeni izmjenama regulative. Ti  su prijedlozi podneseni još u ožujku, a dobili su podršku Europske komisije te drugih članica Europske unije.

Izdašnija kompenzacijska mjera 

"Od nekoliko potpora koje je na koncu kao izmjenu regulative usvojio Europski parlament, za Hrvatsku smo uspjeli dobiti privremenu obustavu ribolova i kompenzacijsku mjeru u sektoru akvakulture, koja je najvažnija za školjkare“, rekla je Vučković.

Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede ubrzalo prvobitni program malih vrijednosti u iznosu od 19 milijuna kuna, a potom je zbog proglašenja pandemije koronavirusa on nadograđen drugim, vrijednim 30 milijuna kuna, u kojem sudjeluju i školjkari.

"Kompenzacijska mjera bit će još izdašnija i financirat će se iz Operativnog programa za ribarstvo. Idući tjedan će nacrt modela biti predstavljen sektoru, a planiramo dva natječaja za potpore. Jedan za razdoblje od ožujka do srpnja, a drugi od srpnja do prosinca 2020. godine“, navela je Vučković.

Podsjetila je i kako je Ministarstvo dobilo 20. ožujka odobrenje Europske komisije na prijedlog državne potpore zbog značajnih šteta koje orade nanose školjkama, odnosno razvoju školjkarstva.

Turistička sezona dat će mogućnost plasiranja proizvoda 

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić izjavio je kako vjeruje da će predstojeća turistička sezona dati mogućnost školjkarima da plasiraju svoje proizvode. "Pritom je stonska kamenica pravi brend i zaslužuje posebno mjesto. Očekujem i da će školjkari pronaći i druga tržišta“, rekao je Matušić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su školjkari pogođeni pandemijom koronavirusa zbog smanjene mogućnosti prodaje.

"Bez turizma svi imaju problem plasmana ovog vrlo vrijednog proizvoda. Riječ je o 90 posto hrvatskog školjkarstva. Kamenica ima nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti, a želimo i europsku zaštitu. Govorili smo i o zaštiti malostonskog zaljeva kroz izradu više studija koja će utvrditi gornji kapacitet, a da se ne ugrozi opstanak malostonske kamenice“, izjavio je Dobroslavić.

Ministrica Vučković prethodno je u Pločama nazočila otvaranju poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra, a kasnije se u Stonu sastala sa županijskim vinarima. (Hina)

Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, obzirom na velike poremećaje, a posebno pad potrošnje vina koji su nastali uslijed zatvaranja segmenta tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj za 70 % u odnosu na prethodne godine te je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena.

Pomoć vinarima

Do sad objavljenim uredbama riješene su u načelu interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore s 50 % na 60 % te restrukturiranje i konverzije sa 70 % na 80 % za projekte koji će se u natječajima odobriti u razdoblju trajanja mjera COVID-a, odnosno tijekom stupanja na snagu uredbe (tijekom svibnja ili lipnja), te uvođenjem novih mjera krizne destilacije vina i kriznog skladištenje vina. Ukupno je, navode, iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna.

Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od ukupno 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna. 

"Mislim kako puno o našim planovima razvoja i prioritetima govore teme mog posjeta, ovoj meni izuzetno dragoj županiji. Vodili smo konstruktivan i raznovrstan dijalog u potpunosti prilagođen lokalnim aktualnostima i potrebama s ciljem promicanja poduzetništva, proizvodnje vina i akvakulture. Interveniramo u ugrožene sektore nizom specifičnih mjera, koje će olakšati poremećaje izazvane epidemijom COVID-19, u ovom slučaju u školjkarstvu i vinarstvu.

Važno mi je čuti iz prve ruke problematiku pojedinih sektora putem sastanaka na terenu s onima koji su ključni za njihovu održivost te osjećam obvezu osobno predstaviti mjere pomoći u izvanrednim okolnostima, ali i strateški plan razvoja cjelokupne hrvatske poljoprivrede, ribarstva, akvakulture i šumarstva", istaknula je ministrica Vučković na kraju svojeg posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Školjkarstvo Akvakultura Pandemija Problem plasmana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).