AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » S 18.000 mlađi oživili autohtonu potočnu pastrmku

S 18.000 mlađi oživili autohtonu potočnu pastrmku

Poribljavanje

S 18.000 mlađi oživili autohtonu potočnu pastrmku

Datum: 31.10.2016. 18:00

Kategorija:

Ribarstvo

Vrijedni ribolovci SRD Bugojno uz poribljavanje rijeke Vrbas i jezera Zanesovići su organizirali i akciju uređenja dijela rijeke gdje je zbog zagađenja uništena autohtona vrsta potočne pastrmke.

Rijeka Vrbas i jezero Zanesovići bogatiji su za oko 18.000 komada riblje mlađi autohtone potočne pastrmke. Poribljavanje su obavili članovi Sportsko-ribolovnog društva (SRD) Bugojno koji su u jezero Zanesovići ubacili 120, a u Vrbas više od 240 kilograma mlađi pastrmke.

Uz redovno godišnje poribljavanje, ribolovci su organizirali i akciju uređenja Vrbasa kod stočne pijace i Vrbaskog mosta, te ušća Vesočnice, uzvodno kroz Vrbas-naselje do magistralnog puta kod Lovačkog doma, a sve u cilju zaštite rijeka i očuvanja ribljeg fonda.

Zagađenje uništilo autohtonu vrstu

Poseban akcent stavljen je na to područje koje je u prethodnom periodu pretrpjelo ogromne štete prilikom incidentnog zagađenja kao i deponiranje otpada oko rijeke Vesočnice u Vrbas naselju. Vrijedni ribolovci posebno su se pozabavili čišćenjem i uređenjem otpadne cijevi iz koje su izlazile otpadne materije koje su uništile autohtonu vrstu potočne pastrmke.

Poribljavanje kao i akcija čišćenja obavljeni su javno, uz prisustvo inspekcijskih organa Srednjebosanskog kantona.

"Ukoliko javnost, pravna i fizička lica dopuste sebi da ponovno učine istu grešku, te svojim nesavjesnim radom i rukovanjem materijama koje koriste u proizvodnji dovedu u pitanje zdravstveno stanje ili stradanje ribljeg fonda, kao i svega što je u vodi ili neposredno uz vodu SRD Bugojno će poduzeti mjere koje su već u proceduri radi zaštite i očuvanja ribljeg fonda i okoliša, regulisane Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, a posebno regulisane Zakonom o vodama FBiH", naglasili su bugojanski ribolovci.

Izvor i foto: Facebook/SRD Bugojno

Broj pregleda članka: 3278; Uspješnost članka: 513.9

Tagovi: Zagađenje, Poribljavanje, SRD Bugojno, Potočna pastrmka, Rijeka Vrbas

Ključne riječi članka: s, 18, 000, mladji, ozivili, autohtonu, potocnu, pastrmku, vrbas, ribljeg, fonda, ribolovci, pastrmke, autohtonu, mlađi, poribljavanje, ribljeg fonda, očuvanja ribljeg fonda, potočne pastrmke poribljavanje


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!