Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poribljavanje
  • 31.10.2016. 18:00

S 18.000 mlađi oživili autohtonu potočnu pastrmku

Vrijedni ribolovci SRD Bugojno uz poribljavanje rijeke Vrbas i jezera Zanesovići su organizirali i akciju uređenja dijela rijeke gdje je zbog zagađenja uništena autohtona vrsta potočne pastrmke.

  • 3.342
  • 164
  • 0

Rijeka Vrbas i jezero Zanesovići bogatiji su za oko 18.000 komada riblje mlađi autohtone potočne pastrmke. Poribljavanje su obavili članovi Sportsko-ribolovnog društva (SRD) Bugojno koji su u jezero Zanesovići ubacili 120, a u Vrbas više od 240 kilograma mlađi pastrmke.

Uz redovno godišnje poribljavanje, ribolovci su organizirali i akciju uređenja Vrbasa kod stočne pijace i Vrbaskog mosta, te ušća Vesočnice, uzvodno kroz Vrbas-naselje do magistralnog puta kod Lovačkog doma, a sve u cilju zaštite rijeka i očuvanja ribljeg fonda.

Zagađenje uništilo autohtonu vrstu

Poseban akcent stavljen je na to područje koje je u prethodnom periodu pretrpjelo ogromne štete prilikom incidentnog zagađenja kao i deponiranje otpada oko rijeke Vesočnice u Vrbas naselju. Vrijedni ribolovci posebno su se pozabavili čišćenjem i uređenjem otpadne cijevi iz koje su izlazile otpadne materije koje su uništile autohtonu vrstu potočne pastrmke.

Poribljavanje kao i akcija čišćenja obavljeni su javno, uz prisustvo inspekcijskih organa Srednjebosanskog kantona.

"Ukoliko javnost, pravna i fizička lica dopuste sebi da ponovno učine istu grešku, te svojim nesavjesnim radom i rukovanjem materijama koje koriste u proizvodnji dovedu u pitanje zdravstveno stanje ili stradanje ribljeg fonda, kao i svega što je u vodi ili neposredno uz vodu SRD Bugojno će poduzeti mjere koje su već u proceduri radi zaštite i očuvanja ribljeg fonda i okoliša, regulisane Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, a posebno regulisane Zakonom o vodama FBiH", naglasili su bugojanski ribolovci.

Izvor i foto: Facebook/SRD Bugojno


Tagovi

Poribljavanje SRD Bugojno Potočna pastrmka Zagađenje Rijeka Vrbas


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.