Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uprava ribarstva
  • 27.03.2019. 09:25

Ribiči, uključite se u istraživanje o rekreacijskom ribolovu

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi studiju o rekreacijskom/športskom ribolovu na moru u Republici Hrvatskoj. Uključite se, anonimno je!

Foto: Pixabay/JosepMonter
  • 1.462
  • 87
  • 0

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede otvorila je on-line Upitnik za rekreacijske i športske ribolovce na moru, kojim prikupljaju podatke o ribolovnom naporu u svrhu zaštite ribljeg fonda u Jadranu.

Kako objašnjavaju, Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi studiju o rekreacijskom/športskom ribolovu na moru u Republici Hrvatskoj.

"S obzirom da dosad nije bilo sustavnog praćenja ulova u rekreacijskom i športskom ribolovu (osim za neke migratorne pelagične vrste) kako bismo dobili što kvalitetnije podatke, studija se odnosi  i na sportaše i rekreativce koji su u najbližem kontaktu s ribom.

U tu svrhu, pripremili smo anketni upitnik koji je dio pilot studije o rekreacijskom ribolovu koja se provodi prema ciljevima Višegodišnjeg programa Europske unije za prikupljanje podataka i korištenje njima u sektorima ribarstva i akvakulture za razdoblje 2017. - 2019. godine, a u cilju praćenja i zaštite ribljeg fonda u Jadranu. U ovoj se studiji fokusiramo na vrste propisane Programom - jegulje, hrskavičnjače i visoko migratone pelagične vrste", navode iz Uprave ribarstva. 

Upitnik je namijenjen osobama koje su obavljale rekreacijski ili športski ribolov na moru barem jednom u 2018. godini, a istraživanje se radi velikog broja sudionika (oko 80.000 prodanih dozvola u 2018. godini) provodi anonimno putem online ankete. S obzirom na jednostavnost i pristupačnost forme, kao platforma za istraživanje odabran je Google obrazac.

"Vrijeme potrebno za ispunjavanje upitnika je 5 do 10 minuta, a opažanja rekreativaca i sportaša s terena pomoći će nam da dobijemo što jasniju sliku o ribolovnom naporu te ulovu u rekreacijskom i športskom ribolovu u odnosu na gospodarski ribolov. Prikupljanje podataka započelo je 26. ožujka te će trajati do sredine travnja", zaključuju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribiči Studija Rekreacijski ribolov Športski ribolov More


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]