Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 02.02.2020. 18:00

Ribarska flota EU sve je manja u broju, kapacitetu i snazi

Flota EU vrlo je raznolika, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od 10 metara, a mali broj je dulji od 40 metara. Koje je još podatke objavio Eurostat?

Foto: Pixabay/JACLOU-DL
  • 1.222
  • 69
  • 0

Ribarska flota EU i dalje se smanjuje. Broj aktivnih brodova registriranih u 2018. godini bio je 81.860, a imali su kombinirani kapacitet od 1,5 milijuna bruto tona i ukupnu snagu motora 6,2 milijuna kilovata. U odnosu na 2008. godinu, broj plovila smanjen je za 4%, dok je ukupna bruto tonaža smanjena za 17%, a snaga motora za 10%, objavio je Eurostat u svom izvješću.

Prema objavljenim podacima, Španjolska ima najveću bruto količinu, Francuska flota najviše snage, a Grčka najviše plovila.

Flota EU vrlo je raznolika, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od 10 metara, a mali broj dulji je od 40 metara. Prosječna veličina ribarskog broda EU u 2018. godini iznosila je 19 bruto tona, a prosječna snaga motora 75 kilovata.

Kada se uspoređuju bruto tonažom, Španjolska je imala najveću ribolovnu flotu među državama članicama EU (21% od ukupnog broja u EU). Slijede ju flote Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koje su bile gotovo upola manje od one u Španjolskoj. Međutim, mjereno snagom motora, najveća flota je ona u Francuskoj (16% od ukupnog broja u EU), a slijede je Italija (15%) i Španjolska (13%).

fed
Kapacitet ribolovne flote Europske unije u 2018. (% od ukupne bruto tonaže)

Mjereno brojem plovila, najveća flota u EU bila je u Grčkoj (18% svih plovila), a slijede ju Italija (15%) i Španjolska (11%). Grčka su plovila u prosjeku bila mala, s prosječnom veličinom od pet bruto tona i prosječnom snagom motora od 29 kilovata u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Procjenjuje se da je u EU u 2018. godini ulovljeno 5,3 milijuna tona žive vage

Ukupni ulov ribe EU u 2018. godini procijenjen je na 5,3 milijuna tona žive vage, sličan onome u 2017. godini. Među državama članicama, nešto se više ulovilo u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, a niže razine zabilježene su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj. Ribolovne flote Španjolske, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nizozemske u 2018. godini ulovile su oko dvije trećine svih ulova u EU.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Ribarstvo Ribarska flota EU Tonaža Veličina Snaga Broj plovila


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]