Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 07.10.2013. 20:00

Ribari zakinuti zbog nemara državnih institucija

Bliži se rok za prijavu na natječaj Europske komisije "Čuvari mora", kojim se potiče ribare za izlazak iz ribarstva i bavljenje drugim poslovima vezanima uz more

Foto: RGBStock.com
  • 393
  • 43
  • 0

Prema pisanju Novog lista, mnogi ribari, kao i mnogi poljoprivrednici, nisu dovoljno informirani o tome što se to događa na europskoj razini - pa nisu ni mogli znali za postojanje natječaja Europske komisije, koji je raspisan još krajem srpnja, a koji ih se uvelike tiče. Predsjednik Ceha ribara Vladan Bojić, rekao je za Novi List, da je za taj natječaj čuo, ali nije, ističe, vidio nikakvu obavijest. Odgovornost za tu neinformiranost ribara pripisuje se Ministarstvu poljoprivrede, točnije Upravi za ribarstvo. To je samo još jedan dokaz da smo potpuno nepripremljeni ušli u EU te da Uprava nije spremna za tako ogroman pothvat.

Do ribara ne dopiru informacije o EU natječajima

Bojić naime, kritizira i internetske stranice Ministarstva na kojima nije objavljen niti jedan europski natječaj, a vjeruje da bi se na ovaj posljednji natječaj javilo dosta ribara, s obzirom na to da je situacija u ribarstvu vrlo loša.

Naime, do 18. listopada zainteresirani ribari trebali bi predati svu potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj Europske komisije - Čuvari mora (MARE/2013/09), kojim se potiče ribare za izlazak iz ribarstva i bavljenje drugim poslovima vezanima uz more, a procjena Komisije je da će se financirati svega četiri ili pet projekata koji će bespovratno dobiti od 100 do 400 tisuća eura za pojedini projekt. Taj je novac namijenjen tek za prvu godinu poslovanja izvan ribarstva, ali je svakako primamljiv za ionako osiromašene hrvatske ribare.

Svrha ove akcije je promicanje bolje ravnoteže između ribolovne flote EU i raspoloživih ribljih resursa, kao i doprinos smanjenju EU ribarske flote, istovremeno osiguravajući radna mjesta u priobalnim zajednicama. Akcija treba ispitati i pokazati isplativost i ekonomsku održivost pomorskih djelatnosti, osim ribolova, koristeći ponovno dodijeljen ribarski brod, kojim će upravljati ribari i zapovjednici koji su napustili ribolov, čime će se na najbolji način iskoristiti njihovo znanje, iskustvo i stručnost. Potpora EU-a kroz ove pripremne radnje može poprimiti oblik sufinanciranja operativnih troškova brodova i troškova posade tijekom prve godine poslovanja izvan ribolova. Ovaj natječaj je namjenjen zemljama Mediterana, a osim Hrvatske to su Cipar, Grčka, Malta, Italija, Slovenija, Francuska i Španjolska.

U dobrom duhu, ispod teksta možete pronaći potrebnu dokumentaciju, zajedno s detaljnim informacijama o projektu.

Foto: RGBStock.com


Dokumenti


Tagovi

Nemar Ribarstvo Projekti Natječaj Informacije Neinformiranost Čuvari mora Pomorska djelatnost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]