Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 04.07.2013.

Ribari zadovoljni ulaskom u EU

Izvoz ribe brži i znatno jeftiniji

Foto: RGBStock.com
  • 339
  • 15
  • 0

Već prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji ribari su konkretno osjetili prednost poslovanja na zajedničkom tržištu, unutar jedinstvene carinske unije. Bez zapreka, brda papirologije, zaustavljanja i kontrola na granici, riba je iz Hrvatske putovala do kupca u Italiji. Puno brže, jeftinije i neusporedivo jednostavnije.

- U ponedjeljak smo imali tri izvozne pošiljke, riba je praktički bez zaustavljanja putovala do odredišta. Samo policijska kontrola dokumenata na slovenskoj strani granice. Od našeg skladišta u Malom Brgudu do skladišta u Chioggi hladnjača s ribom putovala je tri i pol sata, a dosad nam je trebalo šest i više sati, govori Tomislav Nikolac, voditelj prodaje u opatijskoj tvrtki Peter Pan.

Faktura i otpremnica

Takav brzi transport, objašnjava dalje Tomislav Nikolac , omogućio je da se riba već istog dana distribuira dalje prema krajnjim korisnicima. U Chioggiju je došla u 15 sati, ranije nije mogla stići prije 18, pa se tek sljedećeg dana otpremala na tržište. Koliko to znači za kvalitetu ribe, a time i njenu cijenu, nije potrebno naglašavati.

I sam transport ribe postao je jeftiniji. Izvoz ribe dosad je pratilo mnoštvo dokumentacije, trebalo je vremena dok se svi papiri pribave. Svi certifikati i potvrde sada otpadaju, ne trebaju više veterinarske kontrole, špedicija i ostala papirologija. Ribu u izvoz sada prati samo faktura i otpremnica.

- Novi način poslovanja omogućit će nam značajne uštede. Na papirologiju za svaku izvoznu pošiljku dosad smo trošili 260 - 280 eura. Tih troškova više nemamo, ističe Tomislav Nikolac.

Kontrola i dokumentacija sređivala se na jednom mjestu, riba se nije mogla izvoziti preko svakog graničnog prijelaza. Istim putem išao je transport svih roba, ne samo ribe, preko određenih graničnih prijelaza. I to ograničenje sada bi trebalo nestati, sva riba neće morati putovati preko Rupe, očekuju izvoznici. Prvog dana neki su vozači odmah krenuli na prijelaz Pasjak, što im je kraći put do Italije. Kažu, bili su vraćeni na Rupu, uz obrazloženje da se strpe još nekoliko dana. Usmjeravanje na ostale granične prijelaze, a ne samo Rupu, posebno je važno za ribu što se izvozi iz Istre. Nije isto voziti, na primjer, iz Rovinja preko Rupe, ili izravno prema Trstu.

Nove mogućnosti

- Sad ćemo pod jednakim uvjetima voziti ribu u Zagreb i u Italiju, objašnjava Nevio Uhač iz riječkog Ugora.

Liberalizacija graničnog, odnosno izvoznog režima za ribare je nadasve važna. Veliki dio hrvatskog ulova izvozi se u Italiju. Nije to novost, tako traje desetljećima. Potrošnja ribe u nas je skromna, bez plasmana na talijansko tržište mnogi ribari ne bi opstali. Najveći dio koćarskog ulova i značajan dio male plave ribe otkupljuju talijanski trgovci. I plasiraju dalje, po Italiji i u zemlje EU. Posebno su na talijansko tržište orijentirani ribari s kvarnerskog i istarskog područja.

- Nama će biti bolje, za druge u hrvatskom gospodarstvu ne govorim, zaključuje Tomislav Nikolac. Otvaraju nam se nove mogućnosti, dobivamo upite iz drugih zemalja EU, ne moramo biti usmjereni isključivo prema Italiji. U novim poslovnim okolnostima vjerujem da ćemo i cijenom postati konkurentni.

Autor: Branko Šuljić Foto: RGBStock.com


Izvori

Novi List


Tagovi

Ribarstvo Izvoz Tržište Riba