Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 03.01.2022. 16:30

Rasla vrijednost ribarstva - tomu doprinijele potpore i digitalizacija?

Potpore, uređaji za kontrolu, mobilne aplikacije, sljedivost ribe i slični digitalni sustavi pomogli su razvoju ribarstva, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 1.553
  • 16
  • 0

Unatoč brojnim izazovima uslijed širenja bolesti Covid-19, vrijednost ribarstva u 2020. u odnosu na 2019. porasla je za 10,7 posto, na što je u najvećoj mjeri utjecao rast vrijednosti morskog ribarstva (za 11,6 %), do kojeg je došlo zbog porasta prodanih količina (za 11,1 %), stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo dodijeljeno je 2,4 milijarde kuna javne potpore sektoru ribarstva, od čega je isplaćeno 1,3 milijarde kuna. Samo za Covid-19 mjere pomoći u hrvatsko ribarstvo isplaćeno je 250 milijuna kuna, a kroz Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu od 2021. do 2027. na raspolaganju  je više od 2,5 milijarde kuna. Rastu hrvatskog ribarstva, uz ulaganja i mjere pomoći, doprinijela je i digitalizacija sektora, ističu dalje.

Domaće ribarstvo, dodaju, prepoznalo je važnost digitalizacije podataka, koja značajno olakšava zaprimanje i korištenje podataka, poboljšava dostupnost, povećava točnost podataka, unaprjeđuje analizu i izradu izvještaja te olakšava kontrolu i nadzor ribarstva.

Najbitnija kontrola VMS uređajima

S tim ciljem razvijen je Geoinformacijski sustav ribarstva (GISR), a oko 650 plovila ima ugrađene elektronske očevidnike putem kojih ribari šalju redovito podatke o ribolovu. Također, oko 750 plovila posjeduje VMS uređaje za praćenje aktivnosti plovila i jedan su od najbitnijih mehanizama kontrole ribarstva. Izrađen je web shop na stranicama Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede u kojemu korisnici sami mogu kupiti dozvole koje izaberu, a prodaje se godišnje između 40.000 i 50.000 dozvola za rekreacijski i sportski ribolov na moru.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je izrađen Portal gospodarskog ribarstva (PGR), središnje mjesto na kojemu korisnici mogu elektronskim putem dostavljati podatke o transportu proizvoda ribarstva, službene podatke o vaganju, prvoj prodaji, a godišnje se ispuni između 60.000 i 75.000 dokumenata.

Nadalje, korištenjem modernih tehnologija danas se više od 95 posto ukupnog ulova u gospodarskom ribolovu bilježi i dostavlja elektronskim putem, tj. putem aplikacije elektronskog ili mobilnog očevidnika. Izrađena je i mobilna aplikacija mTunaRek koju koriste plovila s dodijeljenom kvotom za lov plavoperajne tune u rekreacijskom ribolovu.

Sustav sljedivosti bitan i za potrošače

Početkom 2020. godine uveden je i sustav sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna putem bar kodova kojima se označava riba. On se bazira na označavanju ribe QR kôdom u koji svaki sudionik lanca od ribara koji ulovi ribu do krajnjeg restorana ili ribarnice koja ju prodaje upisuje svoje podatke, a potrošač sve podatke može pregledati skeniranjem tog koda mobilnim uređajem. Ovo je označavanje planirano uvesti i za druge vrste ribe, napominju.

Krajem 2020. godine digitaliziran je i sustav prodaje dozvola za slatkovodni ribolov, izrađen je portal na kojemu ovlaštenici ribolovnog prava i sportsko ribolovna društva mogu prodavati dozvole ribičima za ribolov, a putem novog portala samo je u ovoj godini dosad prodano 77.000 dozvola. Izrađena je i mobilna aplikacija mRibič u kojoj ribiči mogu popunjavati podatke o ribolovu, zaključuju iz Ministarstva.


Tagovi

Ribarstvo Ministarstvo poljorivrede Digitalizacija Potpore Ribarenje Riba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.