Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priča o ribarima
  • 30.03.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Kopački rit

Preuzmite knjigu Darka Getza: Ribari baranjskog Podunavlja

Autorova je osobna želja da svoja saznanja i iskustva iz ove knjige nesebično podijeli sa širim čitateljstvom stoga dragi čitatelji ovu knjigu možete besplatno skinuti i koristiti u svrhu razumijevanja, ali i poboljšanja i razvoja svijeta u kojem živimo.

Foto: Depositphotos/gsaferek
  • 1.659
  • 14
  • 0

Knjiga "Ribari baranjskog Podunavlja", autora Darka Getza, prilog je poznavanju kronologije i uzroka nestanka organiziranog riječno-ritskog ribarstva u Baranji s posebnim osvrtom na ribare iz sela Kopačeva, 1967.-1984.

U okvirima razvoja suvremene poljoprivredne proizvodnje danas pod slatkovodnim ribarstvom prije svega mislimo na ribnjačarsku proizvodnju. Međutim, ista je svoj zamah počela dobivati tek 50-ih godina prošlog stoljeća, odnosno u skladu s privrednim i tehnološkim razvojem svijeta nastalog poslije drugog svjetskog rata. Gotovo istodobno, ribarenje na otvorenim vodama, iako prisutno kroz cijelu ljudsku povijest, u drugoj polovici 20-og stoljeća polako zalazi iza svog zenita da bi danas gotovo potpuno nestalo.

Autor Darko Getz, ekolog i gorljivi zaštitar prirode, praktičar te poznavatelj i sudionik ekološke problematike Baranje posebice parka prirode, iznosi svoje poimanje o ribarima baranjskog podunavlja, ribi kao predmetu korištenja ali i istraživanja, okolišu i čimbenicima koji ga ugrožavaju.

Priča o Kopačkom ritu, ribarima i ribljoj populaciji

Pred nama je ukratko priča o Kopačkom ritu kao habitatu ribljih populacija, ritsko-riječnim ribarima, njihovoj ulozi u ondašnjem gospodarstvu, ekosustavu kojega su nesumnjivo definirali ne samo specifičnim tradicionalnim ribolovom već i svojom utjecajem na održavanju postojeće kanalske mreže, vodotoke koji su povezivali brojne bare, "jezera" sa centralno depresijom Kopačkim jezerom.

Drugim riječima boraveći od davnine u ovom ritsko-močvarnom prostoru poput ostalih pripadnika faune i flore i oni su, objektivno gledajući, dio toga ekosustava. Nažalost s time se nisu složili promotori ondašnje lokalne politike koji su imali veliki utjecaj na mjerodavna tijela, odbore i vijeća Sabora R. Hrvatske, te su Rješenjem Republičkoga zavoda za zaštitu prirode iz Zagreba (pod br. UP/Iº-37-1984. od 13. rujna 1984. god). službeno udaljili ribare iz Kopačkog rita i time ih zakinuli za stečena prava iz davne prošlosti.

Premda knjiga naglašava povijesnu komponentu, u pobližem iščitavanju teksta evidentno je da autor zastupa održivi razvoj i potiče obnovu riječno–ritskog ribarstva. Za to po Getzu postoje objektivni pokazatelji, a to je odgovarajući hidro-ekosustav, populacija raznovrsne komercijalno dostatne i vrijedne ribe, ljudski potencijal, ribari, pri čemu računa na napor visoko obrazovanog personala Javne ustanove Parka prirode kao voditelje ove aktivnosti.

Priču o baranjskim ribarima možemo vremenski pratiti kroz tri stoljeća, odnosno od oslobađanja ovih krajeva od Osmanske vlasti, te kroz utjecaj Habsburške monarhije, odnosno Austro-Ugarske i dolaska na Dunav njemačkih ribara sa Rajne koji su riječno-ritsko ribarstvo podigli na višu gospodarsku razinu. Također, izniman utjecaj imao je tehnološki i gospodarski razvoj industrijske revolucije, o tome govori podatak da je tijekom 19. stoljeća Baranja kroz isušivanja plavnog područja i izgradnju nasipa, kanala, ustava i crpnih stanica ostala bez 44.000 hektara plavnih površina, da je samo Dunavu od današnje mađarsko–hrvatske granice pa do ušća Drave kod Aljmaša tok skraćen za 19 kilometra, stoga je današnja prirodna produkcija ribe plavnog područja Dunava jedva jedan posto u odnosu na stanje od prije tristo godina što ostavlja više pitanja nego odgovora o sadašnjim ekološko-ihtiološkim pitanjima i promjenjivosti okoliša u kojem živimo.

Autor se bavi razlozima nastanka organiziranog riječno-ritskog ribarstva, odnosno gospodarsko privrednog ribolova ali raspravlja i o brojnim razlozima njegovog nestanka. Od onih društvenih, gospodarskih, tehnoloških, ekoloških do dnevno političkih i lokalnih interesa kojima je riječno ribarenje stavljeno na margine gospodarstvenih aktivnosti.

Možemo samo zaključiti da ova jedinstvena knjiga zbog svoje jedinstvene tematike zasnovane na iznimnom autorovom znanju i iskustvu, te svjedočanstvu jednog prošlog završenog vremena biti od iznimne koristi studentima fakulteta, visokoškolskih i znanstvenih ustanova ali i turističkim i kulturnim djelatnicima koji tradicijske vrijednosti Baranje promatraju kao vrijednu kulturnu baštinu koja je nezaobilazan segment u razvoju održivog turizma Slavonije i Baranje.

Vrijedno za pročitati 

Knjiga je svakako koristan izvor informacija za stručnjake u slatkovodnom ribarstvu i zaposlenike u javnim ustanovama i tijelima državne uprave u čijem djelokrugu je tematika zaštita prirode i gospodarenje prirodnim dobrima.

Autorova je osobna želja da svoja saznanja i iskustva iz ove knjige nesebično podijeli sa širim čitateljstvom stoga dragi čitatelji ovu knjigu možete besplatno skinuti i koristiti u svrhu razumijevanja, ali i poboljšanja i razvoja svijeta u kojem živimo.

Svoj doprinos u objavljivanju knjige dali su i Borislav Klasan (urednik) zatim prof. Davorin Taslidžić kroz povijesno tumačenje versajskih ugovora, recenzenti dr. sc. Jakab Ferko i prof. dr. sc. Anđelko Opačak. Nadalje Milica Jošnik kao lektor teksta, prof. Ivana Kirin prevoditeljica sažetka na engleski jezik, Iva Getz Dugalić (prof. psihologije) kroz kolacioniranje tekstova, Ivana Podunajec kao pomoć kod prevođenja s njemačkog jezika,te Osječko - baranjska županija financijskim prilogom.


Dokumenti


Tagovi

Ribari baranjskog Podunavlja Darko Getz Ribarenje Baranja Knjiga


Autor

Borislav Klasan

Više [+]

Borislav je mag.ing.agr., Slavonac u Istri, koji kroz foto objektiv i novinarsko pero otkriva svu ljepotu i čari ovog prekrasnog dijela Hrvatske.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]