Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sportski ribolov
  • 06.03.2021. 16:30

Pravilnik i stručni ispit za obavljanje sportskog ribolova u javnom savjetovanju

Što donosi Pravilnik i koja je cijena polaganja stručnog ispita?

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 1.879
  • 37
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu Pravilnik o sportskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu.

Njime se, navode, propisuje program za polaganje stručnog ispita za upravljanje ribljim fondom, obrazac uvjerenja o položenom stručnom ispitu, oblik, sadržaj i način vođenja upisnika o izdanim uvjerenjima o položenom stručnom ispitu, visina iznosa troškova provođenja ispita i visina naknade za rad u povjerenstvu, način obavljanja ribočuvarske službe, obrazac i sadržaj dnevnika rada ribočuvara, obrazac zapisnika o obavljenom pregledu, obrasci zapisnika i potvrde o privremeno oduzetom ulovu i/ili ribolovnom alatu i/ili opremi za ribolov i/ili drugom sredstvu namijenjenom ribolovu te način vođenja evidencije ribočuvara, njihovog rada i postupanja.

Također, određuju se vrste i količina ribolovnih alata, opreme i mamaca u sportskom ribolovu, način čuvanja i označavanja zadržanog ulova, način ribolova na vodotocima koji utječu u more i način postupanja sa slučajno ulovljenim morskim vrstama riba, konstrukcijsko-tehnička obilježja ribolovnih alata za selektivni ribolov i za premještanje ribe te obrazac, sadržaj i način vođenja popisa ulova i dostavljanja podataka o ulovu u sportskom ribolovu.

Program za polaganje stručnog ispita obuhvaća sljedeće teme:

  • Zakon o slatkovodnom ribarstvu i podzakonski propisi
  • Osnove biologije i ekologije kopnenih voda
  • Ribe slatkih voda Republike Hrvatske
  • Zaštita riba, staništa i voda
  • Utjecaj alohtonih vrsta riba i drugih alohtonih akvatičkih životinja na riblji fond ribolovnih područja ili ribolovnih zona
  • Načela poribljavanja ribolovnih voda.

"Uvjerenje o položenom stručnom ispitu bez obveze polaganja, izdaje se osobi koja je stekla strukovnu kvalifikaciju u obrazovnoj ustanovi koja izvodi preddiplomski ili diplomski sveučilišni ili stručni studij ribarstva ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ribarske, veterinarske, biološke, poljoprivredne ili slične struke koja uključuje područje ribarstva“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Iznos visine troškova za provođenje stručnog ispita po kandidatu iznosi 500 kuna.

Inače, sportski ribolov svih vrsta pastrva te mladice, glavatice i lipljana smije se obavljati samo s jednim ribolovnim štapom i s jednom umjetnom mušicom ili varalicom. Prilikom ribolova soma iz plovila koje miruje smije se koristiti jedno bućkalo, ribolovni štap ili ribolovna uzica s jednom udicom (jednokuka, dvokuka ili trokuka) sa ili bez kontrakuke.

Zabranjeno je loviti ribu u ribolovnim vodama uz uporabu strane (alohtone) vrste ribe (žive ili mrtve) kao mamca.

Također, zabranjen je sportski ribolov uz uporabu prirodnih živih ili mrtvih mamaca (ribe, gujavice, kukci i sl.) u stalnim staništima pastrva, mladice, glavatice i lipljana. 

Prilikom obavljanja sportskog ribolova smije se koristiti mrežica za prihvat ribe (sak), kliješta za prihvat ribe (grip), mreža čuvarica (nec) i kuka, a ribič je obavezan imati uz sebe metar i vagu.

Više informacije o Pravilniku možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 3. travnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Sportski ribolov Stručni ispit Slatkovodne ribe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]