Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Morski ribolov
  • 11.03.2022. 16:30

Pravilnici o ribolovu tune, igluna i potporama male vrijednosti u javnom savjetovanju

Pravilnici o ribolovu plavoperajne tune i potporama male vrijednostu su u savjetovanju do utorka, a igluna do 10. travnja ove godine.

Foto: Depositphotos/mrak.hr
  • 1.598
  • 7
  • 0

Prijedlog pravilnika o izmjeni pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) plivaricom tunolovkom, njenom uzgoju te uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava na dodjelu individualne plivaričarske kvote pušten je u javno savjetovanje.

Naime, u Pravilniku se briše stavak 3 iz članka 24., a kako bi se propis uskladio s EU zakonodavstvom.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da je savjetovanje otvoreno do 15. ožujka ove godine.

Što se mijenja u pravilnku ribolova igluna?

U savjetovanju je i Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ribolovnim mogućnostima i ribolovu igluna (Xiphias gladius).

Kako stoji u njegovu opisu, nacionalna kvota dodijeljena Republici Hrvatskoj u 2022. godini za ribolov igluna iznosi 55.056 tona te se Prijedlogom ovog pravilnika kvota za gospodarski ribolov raspoređuje za ribolov plutajućim parangalom (49.981), za ribolov panulom ili odmetom po olimpijskom principu (3.575) te za prilov (1.500).

Mijenja se i krajnji rok do kojeg su vlasnici plovila dužni dostaviti Izjave o prihvaćanju kvote i o ustupanju kvote te Iskaz interesa za sudjelovanje u ribolovu panulom/odmetom po olimpijskom principu. Izvršene su intervencije u članke koji se odnose na iskrcajna mjesta jer je u tijeku donošenje naredbe o popisu iskrcajnih mjesta za ribarska plovila koja će na jednom mjestu objediniti iskrcajna mjesta za sve oblike ribolova za koje obveza iskrcaja na određenim iskrcajnim mjestima i postoji. Mijenja se i iznos naknade za dodijeljenu kvotu.

Detalje pronađite na ovom linku.

Savjetovanje je otvoreno do 10. travnja 2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Potpore više za 90 kuna

U javno je savjetovanje pušten i Prijedlog pravilnika o izmjeni Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore male vrijednosti u ribarstvu. Naime, u trenutnom izračunu je utvrđen iznos od 130 kuna po ribolovnom danu, a ovom izmjenom je predviđeno taj iznos povećati na 220 kuna.

Povećanje je zbog ublažavanja trenutne situacije s kojom se sektor ribarstva suočava odnosno kako bi se financijski pomoglo sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje, a u skladu sa paketom mjera Vlade Republike Hrvatske. Više pročitajte ovdje

Ovo je savjetovanje je otvoreno do 15. ožujka 2022.


Tagovi

Javno savjetovanje Tune Igluni Prijedlog pravilnika Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]