Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulov tune
  • 23.07.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Omišalj, Krk

Povratak tune na sjeverni Jadran dokazuje srpanjski ulov jedinke od 75,5 kg

Proteklih godina znatno je kasnio povratak ove vrste što se događa u fazama. Čim se poremeti i najmanja sitnica u prehrambenom lancu, slijede posljedice pa je potrebno određeno vrijeme da stvari dođu na svoje.

Foto: arhiva KSRM BIG OM
  • 2.094
  • 138
  • 0

"Kvarner je pun plave ribe što znači da tuna ima hrane pa se tako ove godine vratila na vrijeme u ovaj dio Jadrana. Neposredne informacije s mora potvrđuju da se fond tune u Jadranu obnovio. Posebno nas veseli da se reguliraju i njezine navike. Nakon nekoliko godina kašnjenja, koje je bilo i do mjesec dana, tuna se sada u sjeverni Jadran vratila na vrijeme“, izjavio je predsjednik Kluba za sportski ribolov na moru (KSRM BIG OM) Tomo Sparožić.

Proteklih godina znatno je kasnio povratak ove vrste što se događa u fazama. Čim se poremeti i najmanja sitnica u prehrambenom lancu, slijede posljedice pa je potrebno određeno vrijeme da stvari dođu na svoje.

Nakon više od pola sata borbe 'pala' tuna teška 75,5 kg

Na županijskom natjecanju u mini BIG OM-u koje se održalo ovoga vikenda, 19-20. srpnja 2019. godine u Njivicama na otoku Krku, upecana je tuna teška čak 75,5 kg. S(p)retni ribolovci bili su tandem Robert Šepinski i Aleš Benda, a tunu, s kojom su se borili više od pola sata, ulovili su na 'pošti' Vela vrata. Službena sezona lova na veliku ribu u Kvarnerskom zaljevu otvorena je na najbolji mogući način. "Ovo je prvi puta da smo u srpanjskom dijelu sezone izvukli tunu i prezadovoljni smo jer to znači da plave ribe konačno na Kvarneru ima“, navode iz KSRM BIG OM-a. Kapetan posade El diablo iz Opatije, Robert Šepinski, potvrđuje ovu informaciju i dodaje da prilikom svakog isplovljavanja u akvatorij Kvarnera ugledaju nekoliko većih primjeraka tune.

"Ako se po jutru dan poznaje, i ribolovci i posjetitelji uživat će na predstojećim natjecanjima. Pred nama je 2. županijsko natjecanje mini BIG OM  koje će se održati 10. kolovoza u Kraljevici nakon čega slijedi međunarodna tuna avantura BIG OM u Omišlju od 28. do 31. kolovoza“, izjavio je Tomo Sparožić.

Poduzimaju i ekološke akcije čišćenja podmorja i okoliša

Manifestacija je organizirana u suradnji s partnerom, Hoteli Njivice d.o.o., koji je za potrebe natjecanja tunoljupcima ustupio prostor Plave terase gdje su se održale prijave, okupljanje, druženje, zabava i vaganje ulova, a u čemu su mogli uživati i brojni turisti. S obzirom na to da je natjecanje bilo klupskog karaktera, tuna je podijeljena članovima KSRM-a BIG OM te okupljenim gostima i prijateljima omišaljskog Kluba.

Klub za sportski ribolov na moru BIG OM Omišalj osnovan je prije 14 godina, a danas okuplja više od 300 članova iz cijeloga svijeta te o njemu svake godine izvještavaju mnogobrojni domaći i strani mediji. Ono što je članovima Kluba najvažnije je činjenica da su svojim djelovanjem utjecali na obogaćivanje života u širem okruženju. "BIG OM (međunarodno natjecanje u big game fishingu) središnje je događanje u organizaciji Kluba, a osim njega u našem aranžmanu odvijaju se županijska natjecanja u lovu na velike ribe, stručna predavanja te ekološke akcije čišćenja podmorja i okoliša“, saznajemo iz Kluba za sportski ribolov na moru iz Omišlja.


Tagovi

Tuna Sjeverni Jadran Plava riba Ulov


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.