Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć ribarstvu
  • 26.04.2020. 11:45

Paket EU mjera pomoći u sektoru ribarstva i akvakulture stupio na snagu

Paralelno se radi i na mjerama za pomoć ublažavanja posljedica pandemije za sektor poljoprivrede, kaže ministrica Marija Vučković.

Foto: Blanka Kufner
  • 558
  • 63
  • 0

Paket EU mjera pomoći za ublažavanje posljedica COVID-19 pandemije u sektoru ribarstva i akvakulture stupio je na snagu jučer, 25. travnja priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Na snagu je, pojašnjavaju, stupila Uredba (EU) 2020/560 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. travnja 2020. o izmjeni uredbi (EU) br. 508/2014 i (EU) br. 1379/2013 u pogledu posebnih mjera za ublažavanje učinaka izbijanja bolesti COVID-19 u sektoru ribarstva i akvakulture kojom se mijenjaju Uredba o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) i Uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture (ZOT).

"Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s dionicima sektora ribarstva i akvakulture identificiralo je mjere koja bi najbolje i najbrže pomogle našem ribarskom sektoru. Europski kolege ministri nadležni za ribarstvo bili su složni u mjerama koje treba poduzeti kako bi se pomoglo sektoru, a te su mjere od danas i na snazi. Suradnja Komisije, Parlamenta i Vijeća, odnosno nas kao predsjedavajućih u ovih je mjesec dana bila iznimno intenzivna, no rezultat je čak i povoljniji od najboljeg scenarija u našoj kalkulaciji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom procesu i u otežanim uvjetima rada u samo mjesec dana uspjeli odraditi ovaj lavovski posao.

Uredbu (EU) 2020/560 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. travnja 2020. o izmjeni uredbi (EU) br. 508/2014 i (EU) br. 1379/2013 u pogledu posebnih mjera za ublažavanje učinaka izbijanja bolesti COVID-19 u sektoru ribarstva i akvakulture pogledajte ovdje

Paralelno se radi i na mjerama za pomoć ublažavanja posljedica pandemije za sektor poljoprivrede. Komisija je u nekoliko navrata izašla s prijedlozima rješenja koji su posljedica zajedničke inicijative na razini Vijeća ministara i uskoro ćemo imati novu ministarsku videokonferenciju upravo na tu temu. Pozdravljam napore Komisije, no svakako treba evaluirati potencijali učinak tih mjera i vidjeti jesu li one dovoljne u ovoj situaciji ili treba tražiti neke nove“, izjavila je ministrica Marija Vučković.

Odobrena potpora od 30 milijuna kuna: Ribarima stiže pomoć

Među novim mjerama ističu:

  • dodatnu fleksibilnost u raspodjeli proračunskih sredstava među određenim prioritetima i mjerama u operativnom programu
  • potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti, koja uzima u obzir i nova plovila, uz najveću stopu sufinanciranja od 75% prihvatljivih javnih rashoda
  • mogućnost dodjele radnog kapitala i kompenzacija za smanjenje proizvodnje ili prodaje i dodatnih troškova skladištenja i prerade za uzgajivače
  • ponovno uvođenje potpore za organizacije proizvođača i udruženja organizacija proizvođača za skladištenje proizvodâ ribarstva i akvakulture.

Rashodi za operacije koje budu primale potporu na temelju novih mjera bit će prihvatljivi od 1. veljače 2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjere pomoći Ribarstvo Akvakultura Koronavirus


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).