Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov tune
  • 09.01.2016. 12:40

Ove godine ćemo loviti više tune

Ribolov tune plivaricama tunolovkama dozvoljen je od 26. svibnja do 24. lipnja, a izlovna kvota je nešto veća. U tunolovu smiju sudjelovati 23 plovila.

Foto: nautilus.hr
  • 344
  • 23
  • 0

Hrvatski ribari za ovu godinu imaju ukupnu izlovnu kvotu za tunu od 551,22 tone, što je 90,06 tona više nego u prošloj godini, proizlazi iz Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu tune.

Taj je pravilnik Ministarstva poljoprivrede objavljen u Narodnim novinama, a njime se propisuje državna kvota, trajna individualna kvota u gospodarskom ribolovu (plivaričarski i udičarski) te kvota za sportski i rekreacijski ribolov, način provođenja mjere obustave ribolova nakon ispunjenja ukupne ili individualne kvote, dozvoljeni alati i oprema, mjere upravljanja kapacitetom ribolovne flote za ulov, vremenska zabrana korištenja pojedinih ribolovnih alata, uzgoj tune, itd.

Izlov tunolovkama od kraja svibnja do kraja lipnja

Pravilnikom su utvrđene i kvote za negospodarski ribolov, odnosno utvrđena je kvota za rekreacijski ribolov trofejnih primjeraka i ona u ovoj godini iznosi 3,84 tone te kvota za sportski ribolov koja iznosi 2 tone.

Ribolov tune plivaricama tunolovkama dozvoljen je od 26. svibnja do 24. lipnja, a ribolov tune udičarskim alatima u gospodarskom ribolovu od 1. travnja do 31. prosinca, odnosno u oba slučaja do iskorištenja dodijeljene godišnje izlovne kvote unutar tog razdoblja.

Pravilnikom je zabranjen ulov, zadržavanje na plovilu, prekrcavanje, iskrcaj, prebacivanje, prijevoz, skladištenje, prerada, prodaja, izlaganje i nuđenje na prodaju tuna ulovne veličine manje od 30 kilograma ili vilične duljine manje od 115 centimetara.

Najviše 23 plovila sudjeluju u tunolovu

Iznimno, kod ribolova tune okružujućim mrežama plivaricama tunolovkama, u svrhu uzgoja u Jadranu, najmanja ulovna veličina iznosi 8 kilograma ili vilične duljine veće od 75 centimetara.

Gospodarski ribolov tune smije se obavljati samo plovilom na koje je izdana povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova. U 2016. u ribolovu tune smiju sudjelovati ukupno 23 plovila.

Uzgojni kapacitet tuna oko 8 tisuća tona

Pravilnikom je ukupni uzgojni uzgojni kapacitet tuna ograničen na onaj prijavljen Međunarodnoj komisiji za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) na dan 1. srpnja 2008. godine i iznosi 7.880 tona.

U ovoj godini ukupna ulazna količina tuna na uzgajališta ne smije biti veća od 2.947 tona, a rasporedit će se sukladno kriterijima koje će odlukom propisati ministar.

Foto: nautilus.hr


Tagovi

Gospodarski ribolov Tuna Kvota Izlov tune Rekreacijski ribolov Udičarski ribolov


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."