Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa
  • 16.07.2016. 15:00

Odšteta zbog nafte u moru 61,6 milijardi dolara!

Katastrofa u 2010. poremetila je hranidbeni lanac i najviše pogodila industriju riba, uzgajališta školjkaša te lov na kozice i škampe. Meksički zaljev još se oporavlja od eksplozije.

Foto: noaanews.noaa.gov
  • 1.620
  • 77
  • 0

Čak 61,6 milijardi dolara platit će naftna kompanija British Petroleum (BP) kao odštetu za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine. Konačni račun objavili su na svojoj stranici.

Podsjećamo, bušotina Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu eksplodirala je 20. travnja 2010. godine. Poginulo je tada 11 radnika, kasnije su umrla još dvojica od posljedica eksplozije, a izlijevanje nafte preraslo je u najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a.

Dno bilo prekriveno slojem uginulih životinja

Zbog izlijevanja nafte, ribarskim brodovima zabranjen je bio izlazak na ribarenje i to od ušća Mississippija pa sve do Floride, što je bio dodatni udar na zaradu u državi koja spada među najsiromašnije u Sjedinjenim Državama.

U Meksičkom je zaljevu pronađeno 100-tinjak tijela velikih morskih sisavaca, no koliko je kitova i dupina ubila najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a, vjerojatno se nikada neće moći precizno utvrditi. Meksički zaljev se od posljedica havarije još oporavlja.

Njegovo je dno, sjetimo se, bilo prekriveno slojem uginulih životinja i nafte koji je mjestimično debeo desetak centimetara. Katastrofa je poremetila hranidbeni lanac i najviše pogodila industriju riba, uzgajališta školjkaša te lov na kozice i škampe.

Foto: noaanews.noaa.gov


Tagovi

Izlijevanje nafte Ekološka katastrofa Meksički zaljev Morski svijet British Petroleum Odšteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P