Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova prirode
  • 23.03.2023. 13:30

Nezakoniti ribolov ozbiljan je problem i za domaće ribarstvo, EU radi na novoj uredbi

Važno je da EU preuzme odgovornost u borbi protiv nezakonitog ribolova i osigura sigurnost hrane za svoje građane. Jedna od takvih inicijativa je i nova Uredba o obnovi prirode na kojoj radim, kaže naš eurozastupnik Predrag Matić.

Foto: Depositphotos/NaoNovoa (ilustracija)
  • 2.250
  • 114
  • 0

"U situaciji kada su resursi ugroženi i kada je potrebno poduzeti mjere za obnovu i očuvanje morskog okoliša, prioritet EU je usmjeren na borbu protiv nezakonitog ribolova, te na obnovu prirode i morskih staništa. Kada se ona obnove, povećat će se i riblji fond, a i osigurati dugoročna opskrba ribom", kaže naš eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu, Predrag Fred Matić.

Jedna od inicijativa, vezano uz gorući problem, je i nova Uredba o obnovi prirode na kojoj radi. 

Kako pojašnjava, cilj uredbe je osigurati dugoročnu opskrbu hranom iz mora, ali i spriječiti gubitak poslova u sektoru. Ističe pritom da nezakoniti ribolov može imati značajan utjecaj na sigurnost hrane jer kad se ulovi ilegalno, to često znači da se uzima iz područja gdje je njihova populacija već prekomjerno iskorištena ili ugrožena, što dodatno opterećuje već ranjive vrste.

"To može dovesti do smanjenja ribljih populacija, što zauzvrat može imati ozbiljne posljedice i za okoliš i za lokalne zajednice koje ovise o njoj kao hrani i ribolovu kao primarnoj djelatnosti" - napominje Matić. 

Fred Matić imenovan potpredsjednikom Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu

Uz činjenicu da je riba važan izvor proteina i drugih hranjivih tvari i često je ključna komponenta lokalne prehrane, smanjenje fonda zbog ilegalnih radnji može dovesti do nestašice hrane, pothranjenosti i drugih zdravstvenih problema. Također, predstavlja i ozbiljan problem koji utječe na globalnu ribarsku industriju.

Naglašava da i Hrvatska ima bogatu ribarsku tradiciju koja je važan dio gospodarstva i kulture zemlje. "Međutim, kao i u drugim dijelovima svijeta, nezakoniti ribolov predstavlja ozbiljan problem jer ugrožava biološku raznolikost našeg mora i utječe na živote i izvore prihoda tisuća ljudi", upozorava zastupnik. 


Tagovi

Nezakoniti ribolov Problem Borba protiv krivolova EU uredba Predrag Matić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).