Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peticija
  • 26.12.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Kopački rit, Bilje

Ne žele gospodarski ribolov na području Kopačkog rita

Uz već definirana područja za obavljanje gospodarskog ribolova, D1, D2 i D3, smatraju da bi se nanijela velika šteta ribljem fondu i rekreativnim ribičima ako se usvoji i prijedlog o otvaranju takozvanog područja Dunav DKR.

Foto: Facebook/Kopački rit
  • 1.805
  • 216
  • 0

Nakon što se u javnosti pojavila informacija kako bi dio Dunava, od ušća Drave pa do Kazuka, trebao biti proglašen pojasom kojem će biti dopušten gospodarski ribolov, ribiči i ribočuvari odlučili su pokrenuti peticiju kako bi spriječili da do toga dođe.

"Sjećamo se još iz doba Jugoslavije da je taj dio nazvan posljednja oaza pa smo moji poznanici, ratni prijatelji i ja za to da tako i ostane. Danas na tom području ima jako puno krivolova, a s ovom dozvolom to bi bila točka na i, ne samo za ovaj dio Hrvatske nego i dalje“, rekao je za Osječku televiziju ribočuvar Zrinko Šumanovac.

Velika šteta za riblji fond

Uz već definirana područja za obavljanje gospodarskog ribolova, D1, D2 i D3, smatraju da bi se nanijela velika šteta ribljem fondu i rekreativnim ribičima ako se usvoji i prijedlog o otvaranju takozvanog područja Dunav DKR. 

"Ovo nije apel protiv gospodarskih ribolova jer ima savjesnih ribara, nego nam je u interesu zaštititi područje“, kaže predsjednik Zajednice športsko-ribolovnog društva Osijek Igor Lončar.

Ističe kako je u Mađarskoj takva vrsta ribolova potpuno zabranjena, dok se u Srbiji te povlastice skupo naplaćuju. Također, napominje Lončar, kako u tom dijelu Dunava djeluje 9 aktivnih ribočuvara koji svoj posao isključivo rade volonterski, ali da bez obzira na to jako dobro poznaju cijelo područje.

"Već sada smo napravili buru, imamo jako puno poziva i potpora. Računamo na župana osječko-baranjskog Ivana Anušića jer je to sada pod njegovim blagoslovom“, zaključio je Šumanovac.

Peticiju možete pronaći ovdje.

Više o temi pogledajte u videu:


Tagovi

Peticija Gospodarsko ribarenje Kopački rit Dunav Ribočuvari Koncesija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com