Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pastrve
  • 29.12.2019. 07:30

Najvažniji uvjeti za podizanje pastrvskih ribnjaka

Jedan od prvih uvjeta je temperatura vode. Ovdje se radi o hladnovodnoj ribi, gdje su idealne vrijednosti za nju od 10 - 17°C. Pritom je ovaj interval više za mlađe kategorije, a 12 - 17°C za starije, odnosno, za konzumnu ribu.

Foto: Depositphotos/rghenry
  • 3.171
  • 86
  • 0

Kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss) spada u hladnovodne ribe, u porodicu Salmonida (Salmonidae) gdje pripada i potočna pastrva (Salmo trutta) i losos (Salmo salar). Međutim, zbog veće cijene on je limitiran u prehrani, iako je vrlo cijenjena riba u velikom broju europskih zemalja.

Sveučilišna profesorica Nikolina Novakov, savjetuje da je prije donošenja odluke o uzgoju ove vrste potrebno obratiti pažnju na sljedeće parametre.

Zasićenost vode kisikom

"Jedan od prvih uvjeta je temperatura vode. Ovdje se radi o hladnovodnoj ribi, gdje su idealne vrijednosti za nju od 10 - 17°C. Pritom je ovaj interval više za mlađe kategorije, a 12 - 17°C za starije, odnosno, za konzumnu ribu", objašnjava Novakov. Dodaje da je temperaturni opseg i širi, ali ovo su neki optimalni uvjeti. Generalno, pastrvske ribe zahtijevaju bolje uvjete nego je to slučaj s toplovodnim vrstama.

Pored temperature, bitni su i drugi fizički i kemijski parametri. PH vrijednost treba se kretati od 6,5 do 8,5 (uobičajen pH). Koncentracija kisika, kako kaže, je jako važna jer pastrva zahtijeva hladne vode koje imaju dosta kisika i optimalna količina je 9 - 11 mg po litri vode, što je blizu granice samog zasićenja ovim elementom. Iz tog razloga, proizvodnja zahtijeva dobru kvalitetu i protočnost.

Metode za utvrđivanje kvalitete i kvantitete

Prije nego što se netko odluči na izgradnju ribnjaka, mora provjeriti kvalitetu izvora. Ovo se određuje mjerenjima fizikalno-kemijskih parametara vode, gdje spada kemijska i biokemijska potrošnja kisika, zatim sama koncentracija kisika, koncentracija amonijaka i drugih štetnih tvari. Kako kaže, kompletno se mora obaviti mjerenje provodljivosti, ali i ostala mjerenja, kako bi se utvrdilo zadovoljava li voda parametre kvalitete za podizanje pastrvskih ribnjaka. Dodaje još i da postoji kategorizacija kvalitete vode i kada je riječ o ovoj ribi, ona mora biti I. klase. Ne može biti II. ili III. jer se onda razlikuju i vrijednosti parametara koji odgovaraju pastrvama. Koncentracija kisika mora biti oko 10 mg, kada se radi o vodama I. kategorije.

Kvantiteta, odnosno, dobar protok u ribnjaku tijekom čitave godine, također je bitna stvar. Kako to odrediti ovisi od samog vodenog izvora i postoji više načina, ali najčešće se koristi metoda pomoću plovka. "U obzir se uzima širina vodenog korita, njegova dubina, zatim se napravi presjek te površine i postavi se plovak pa se na određenoj dužini zabilježi brzina kretanja i dobije se protok u litrama ili kubičnim metrima u sekundi. Na osnovu tog protoka određuje se kapacitet ribnjaka. Svaki pastrvski ribnjak mora osigurati 72 izmjene vode tijekom 24 sata, a minimum je 50. Ako ovo ne može ispuniti, onda taj izvor nije zadovoljavajući za podizanje ribnjaka", kaže ona.

Vodeni izvor ne smije imati zamućenja

Najbolji su kraški izvori ili vrela, a mogu biti i rijeke ili potoci. Pritom treba voditi računa da nema velikih zamućenja vode. "Na primjer, poželjno je da se poslije velike kiše brzo izbistri jer će u suprotnom otežavati posao i neće ići u prilog rezultata koji se žele postići", navodi profesorica.

Mora se voditi računa da postoji dovoljna količina vode i to u periodu od kolovoza do listopada, kada je vodostaj najniži. Pored toga, važna je i kvantiteta, tj. potrebna količina. Teren treba biti pristupačan, da ima dobre prilaze i put kojim ribnjak može komunicirati s neposrednom okolinom i da ima i struju, odnosno da bude na području gdje postoji mogućnost priključenja na električnu mrežu.

Koncentracija amonijaka je nezaobilazan faktor jer je ovaj spoj toksičan za ribe i može izazvati značajne probleme. Prema njenim riječima, količina amonijaka vezuje se i za kvalitetu vode, za raspadanje organske tvari u vodi, ostatak hrane i druge procese. 

Na izvoru malog protoka ne može se graditi veliki ribnjak i to je jedan od kriterija. Lokacija je također važna, kao i investicijska mogućnost uzgajivača i marketinški potencijal plasmana ribe na tržište.


Tagovi

Kalifornijska pastrva Pastrvski ribnjaci Uzgoj pastrve Hladnovodne ribe Protok vode


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]