Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najulov 2020
  • 24.12.2020. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Najulov Nina Jukića: Istom udicom upecao orijašku tabinju i vanbrodski motor Yamaha!

Ni meni nije jasno kako sam uspio, kaže Nino Jukić, poznati sportski ribolovac koji je prošao sve reprezentativne selekcije, ima gomilu medalja i trofeja, ali ovaj posljednji ulov tabinje od nevjerojatnih 4,3 kilograma ostaje nezaboravan.

Foto: Album Nina Jukića
  • 4.984
  • 1.041
  • 0

Bez obzira na učestala upozorenja  o pretjeranom ribolovnom naporu i izlovaljavanju, u našem Jadranskom moru još ima ribe i to oborite. Ribolovci je znaju uloviti, a ima ulova kakve ni Hemingway nije opisao. Jedan od takvih je gotovo nevjerojatan ulov Nina Jukića, poznatog sportskog ribolovca.

“Ni meni nije jasno kako sam uspio”, kaže Jukić.

On se sportskim ribolovom bavi od kada zna za sebe, prošao je sve reprezentativne selekcije, ima gomilu medalja i trofeja, ali ovaj posljednji ostat će mu nezaboravan. 

A pojedinosti o ulovu rekordno velike tabinje u zadarskom akvatoriju, na kulfu 22 milje od obale, povjerio je najprije Borisu Buliću, publicistu i zaljubljeniku u športski ribolov.

Najveća ikad viđena tabinja

“Lovim podjednako i iz barke i sa obale, i ne mogu reći da mi loše ide. Iza mene su brojna natjecanja i priznanja, od medalja s klupskih natjecanja do svjetskog zlata”, započinje Nino svoju priču. U posljednje vrijeme dosta pažnje posvećuje ribolovu suvremenim tehnikama, od kojih mu je posebno atraktivan i zanimljiv inchiku.

Ovaj put isplovio je do Dugog Otoka gdje, kaže, ima neke svoje pošte za Inchiku. “Koristio sam štap Fast Inchiku, rolu Shimano Spheros 6000 SW, varalicu inchiku težine 150 grama čije sam udice dodatno naješkao trakovima domaće lignje”, otkriva. Ovom tehnikom ulovio je puno velikih riba. Ali kada je ovaj put “dobio griz” bilo je, kaže teško ocijeniti što je na drugom kraju. 

"Bilo je i težine i otpora, no do površine nisam bio siguran što sam ulovio. A kad sam ribu dobio na površinu, tada je sve postalo jasno. Bila je to tabinja, najveća koju sam ikada vidio. Devedeset i sedam centimetara duga i 4,3 kilograma teška”, ispričao je. Inače, po stručnoj literaturi tabinja naraste do težine od 1,80 kilograma.

Grand prix i vanbrodski motor vrijedan 10.421 kuna

Kad je ribu izvagao i fotografirao, javio se na natječaj Plodova zemlje i mora, specijaliziranog priloga dnevnika Zadarski list. Natječaj na Najulov bilježi svoje 16. izdanje, otvoren je tijekom cijele godine da bi potkraj kalendarske godine Ocjenjivački sud u sastavu prof. dr. sc. Ante Kolega, dr. Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, meštar od panule Joško Radman, stručni suradnik Boris Bulić te osnivač Zadarskog lista kao i Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup ovaj Jukićev ulov bodovao s rekordnih 2388,88 bodova čime je Nino Jukić osvojio prvo mjesto u kategoriji Najulov 2020. godine.

Uz titulu Grand prix, priznanja i pehare Radan je "ulovio“ i vanbrodski motor Yamaha vrijedan 10.421 kunu. Veliki pehar, plaketa i penta (dar organizatora) su mu uručeni u Zadru na popularnom Vitrenjaku gdje su ispred Jedriličarskog kluba Uskok, ovaj put na skroman način, bez velikog okupljanja, Fešte od bakalara, ravnokotarskih vina i pjesme, u skladu s epidemiološkom situacijom proglašeni i ostali najribolovci u akciji Najulov 2020.

Ocijenjivački sud nije imao nimalo lak zadatak. Ove godine na natječaj su se prijavila 42 natjecatelja s ukupno 50 ulova.

Priznanja za najribe, ribarsko srce, najpothvat i najulov

Trebalo je verificirati i izbodovati 379,075 kilograma ukupnog ulova od čega su 362,9 kilograma bile ribe, a 16,175 kilograma bili glavonošci. Veliki dio ulova, kako reče zadarski župan Božidar Longin, sigurno će završiti na blagdanskoj trpezi.

Od 42 natjecatelja i 51 ulova u kategoriji 'Najribe' nagrade su osvojili Dino Bajlo s ulovom zubaca, ribljeg cara, teškog 11,68 kilograma, vrijednom 1983 boda, Ivica Smolić za ulov brancina, lukavog princa mora, teškog 10,60 kilograma vrijednog 1766 bodova, Toni Kršulović za ulov lice, morske ratnice, pravog gladijatora mora, teške 27 kilograma i vrijedne 1800 bodova, Petar Segarić za ulov podlanice, kraljice mora teške 4,6 kilograma i vrijedne 1150 bodova, te Ivan Krpeta s lignjom, uvijek traženom i cijenjenom poslasticom mora, teškom 2,08 kilograma vrijednom 1866,66 bodova. Nagradu Ribarsko srce za ulov nove riblje vrste (Tylosurus acus, Lacépède, 1821) je osvojio mladi, ali već iskusni Ivan Pribilović, a nagradu za Najpothvat Ivo Moković s ulovom grdobine na inchiku, teške čak 20 kilograma.

Fešta kad prođe korona

U najvažnijoj kategoriji Najulov treće mjesto Ivan Krpeta s lignjom teškom 2,08 kilograma vrijednom 1866,66 bodova, a drugo mjesto Dino Bajlo s ulovom zubaca teškog 11,68 kilograma i vrijednog 1983 boda. A prvo mjesto i Grand prix u obliku vanbrodskog motora Yamaha odnio Nino Jukić s ulovom tabinje teške 4,3 kilograma i vrijedne 2388,88 bodova.

“Imam već dvi pente. Ovo mi je treća, Ali, od viška glava ne boli”, rekao je uz karakterističan smješak dok je preuzimao vanbrodski motor. Nažalost, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, dodjela priznanja i darova najuspješnijim ribolovcima, prošla je bez fešte i šušura.

Ali, kad prođe korona, poručuju organizatori, sve propušteno će se nadoknaditi. Najulov ide dalje jer, kako netko reče, ovo je jedina akcija, ako ne i životna situacija, u kojoj mali čovjek pobjeđuje velike ribe.   


Fotoprilog


Tagovi

Najulov 2020 Nino Jukić Tabinja Grand prix Vanbrodski motor 379 075 kg ribe Vitrenjak Plodovi zemlje i mora


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]