Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa ribe
  • 25.11.2019. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Mreže zaplenjene, a ribokradice sa Uvca ipak pobegle

Mada trpe veliku štetu, ribokradice ne odustaju jer je zbog svog kvaliteta, riba iz Uvačkog i Zlatarskog jezera uvek na ceni. Iz "Rezervata Uvac" najavljuju pojačanu kontrolu tokom božićnog posta kada su krivolovci najaktivniji

Foto: Željko Dulanović
  • 378
  • 32
  • 0

Na tri jezera u kanjonu Uvca ribočuvari su od početka godine zaplenili više od 300 metara mreža i preko 500 komada "samica", a pravi rat sa ribokradicama tek ih očekuje. Tokom predstojećeg božićnog posta, naročito za Nikoljdan, kod nas se po pravilu jede najviše ribe pa su u tom periodu i krivolovci najaktivniji. Slično je i na drugim rekama i jezerima u Srbiji.

Vode na teritoriji Specijalnog rezervata prirode "Uvac" kod Nove Varoši, danonoćno nadgleda desetak ribočuvara, a pomažu i volonteri. Najduža mreža koju su letos zaplenili imala je preko 80 metara, a otkrivena je u Kokinom Brodu, nedaleko od brane na Zlatarskom jezeru i magistrale za more. Mrežaroši su najaktivniji bili na Uvačkom jezeru dok na Radoinjskom jezeru, najmanjem od tri hidroakmulacije na Uvcu, nije zabeležen ni jedan pokušaj krađe. 

Krivolov i dalje veliki problem u Srbiji

"Krivolov se na žalost ne može iskoreniti u potpunosti, ali zahvaljujući efikasnom radu čuvarske službe i visokim kaznama, on je na ovim jezerima sveden na minimum. Danonoćno smo na terenu, imamo savremenu opremu za dnevno i noćno osmatranje, a pokrli smo i  kritične lokacije video nadzorom, što sve daje dobre rezultate", kaže šef ribarskog područja, Novak Pejović, iz preduzeća Rezervat Uvac.

Ribokradice uglavnom izbegnu poteru

Same ribokradice međutim, uglavnom izmiču poterama pa osim štete izgubljene mreže, ne trpe druge posledice. Najjeftinija mreža košta evro po metru, a ni kazne za krađu ribe nisu male. Za ovo krivično delo predviđena je kazna zatvora od šest meseci do tri godine. Pored toga, ribokradice plaćaju i odštetu od 6.000 dinara za svaki komad ribe pronađen u mreži, a ukoliko se nađe i plemenita  riba kazna je 10.000 dinara. 

"Rizik jeste veliki, ali je i zarada od prodaje na crnom tržištu dobra, zbog čega su pojedinci od krađe ribe razvili pravi biznis. Na svim vodama južno do prestonice zabranjen je komercijalni ribolov pa se riba iz naših reka i jezera može kupiti samo na crno. Smuđ koji se najviše lovi na Zlatarskom jezeru prodaje se po ceni od 1.000 dinara za kilogram dok su skobalj i druga bela riba 400 dinara. U samo jednoj mreži  koja se baci, može da bude i više od 30 kilograma ribe, što je sasvim pristojna zarada", objašnjava Pejović.

Ulovljena riba sa Uvačkog jezera

Kvalitet i cena utiču na veliku potražnju

Zbog kvaliteta, ali  i pristupačne cene, riba koja se ulovi na planinskim rekama i jezerima veoma je tražena pa su ribokradice često spremne na sve kako bi došle do plena. U krivolov obično idu dobro uigrane ekipe, a ne prezaju ni od fizičkih napada na ribočuvare. Na Potpećkom jezeru na Limu kod Priboja, nepoznata lica tako su početkom ove godine ribočuvarima iz preduzeća Balkan Eko tim, najpre potopili čamac, a kasnije i oštetili automobil.

"Ulažu dosta u opremu i iza sebe maju čitavu logistiku pa ih je teško uhvatiti na delu. Uglavnom im pomažu ljudi koji žive oko reka i jezera iz kojih se krade riba i koji dobro znaju na kojim mestima i dubinama može dobro da se ulovi. U ovo doba godine jata nisu raštrkana po reci ili jezeru nego su koncentrisana u zimovnike gde ih je lako loviti pa ribokradice to obilato koriste. Dobro plaćaju i osmatrače koji im javljaju o svim pokretima čuvarske službe", otkriva jedan od ribočuvara sa Lima.


Tagovi

Kanjon Uvca Najduža mreža Novak Pejović Ribokradice Ribočuvari Pristupačna cena ribe


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Кад стигне пролеће у наш град