Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa
  • 24.05.2019. 21:35
  • Zadarska, Pakoštane

Mladim ribarima Filipu i Juraju Juričevu lopovi ukrali 50 vrša i svu ribu!

Ne računajući ribu, šteta je puno veća od 25.000 kuna kad se zna da duži period ne mogu loviti i da treba izdvojiti nova sredstva za izradu novih vrša. “Nema vrša, nema ulova, a dite traži isti. Što nam preostaje nego bižati ća u Njemačku ili Irsku”, ogorčeni su Filip i Juraj Juričev

Foto: arhiva Filipa Juričeva
  • 3.857
  • 846
  • 1

Nakon što je šibenska policija zabilježila dojavu o krađi ribarskog alata za ulov ribe u blizini Murtera, javio se i profesionalni ribar Filip Juričev iz Pakoštana. “Osobno sam prijavio krađu i zatražio da se podigne kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja", kaže Juričev. Krađe su učestale, a samo ovaj put na području Murterskog mora, uz otočiće Čavlin i Lončarić, ukradeno mu je, tvrdi, čak 50 vrša, vrijednih 25.000 kuna, ne računajući ribu koja je bila u njima.

Osim vrša, lopov je ukrao i nekoliko stotina metara bijelog konopa za obilježavanje vrša na dnu mora. “Ovo je postalo neizdrživo”, govori Juričev koji se zajedno s bratom Jurajom bavi izradom vrša, koje koristi za ribolov. Zapravo svi članovi obitelji Juričev su ribari i težaci. Otac Željko i treći brat Nikola love mrežama stajaćicama. “Imamo 4 broda i tri povlastice za ribolov, ali pitanje je dokle, jer ovo više nema smisla”, govori Filip ogorčen stanjem i neredom na moru.  

Prijavljivali nepravilnosti, ali ništa se nije poduzelo

“Lovi se na crno i s nedozvoljenim sredstvima. Tako, primjerice, sa batanama na staklo love nedoraslu hobotnicu od 20 deka i prodaju je na crno. Cvita šverc, ribolov dinamitom.. Te i druge nepravilnosti više puta smo prijavljivali Ministarstvu poljoprivrede i Upravi za ribarstvo, ribarskim inspektorima u Zadru i Šibeniku, ali niko ništa ne poduzima. Inspektori kažu da nemaju odgovarajuće brodove i opremu”, prepričava Filip, navodeći niz nepravilnosti koje se događaju na moru i podmorju.  

“Tamo gdje mi 'bacamo' vrše, nelegalno ih ima više od 300. Ti dođu, pokupe svoje, ali i naše”, govori mladi ribar Juričev.

Vrše od žice iz Belgije

On i brat sami prave vrše od inoksa s tim da specijalnu žicu nabavljaju iz Belgije. Zato su tako i skupe. Samo materijal za svaku košta ih po 500 kuna. Šteta je puno veća od 25.000 kuna kad se zna da duži period ne mogu loviti i da treba izdvojiti nova sredstva za izradu novih vrša. “Nema vrša, nema ulova, a dite traži isti. Što nam preostaje nego bižati ća u Njemačku ili Irsku”, ogorčeni su Filip i Juraj  Juričev.

Hoće li njihov vapaj potaknuti nadležne institucije na akciju? Kaznena prijava je podnesena, policija provodi izvide u cilju otkrivanja počinitelja i pronalaska otuđenog alata, a građane se poziva da sve informacije o lopovu dojave na telefon od policije 192.

Možda lopove otkriju dronovi, bespilotne letjelice koje su s ostalom opremom za kontrolu ribarstva na Jadranu nedavno prezentirane upravo u Šibeniku na tamošnjoj rivi.  Podsjetimo, ministar poljoprivrede i potpresjednik vlade Tomislav Tolušić, pohvalio se da je oprema nabavljena u posljednje dvije godine vrijedna 75 milijuna kuna. To su kamere, ronilice, bespilotni sustav šest letjelica koje imaju domet 120 kilometara, a u pogonu mogu biti šest sati pri uvjetima od 40 čvorova vjetra. 

Gdje su bespilotne letjelice?

Pokrivaju cijeli Jadran, a tu su i novi brodovi. To je sve ono što ribarska inspekcija treba da bi zaštitila naše riblje resurse i ribare koji pravilno i zakonito posluju. Tolušić je, podsjetimo, najavio i daljnju modernizaciju sustava, istaknuvši da 'teško koja država ima bolje i kvalitetnije sustave nego što ih ima Hrvatska', rekao je i zajamčio da će Hrvatska u ovom dijelu Europe biti lider kako u  ribolovu, tako i u  nadzoru našeg morskog područja.

Premijer Andrej Plenković bio je izričit: Svaka ribarica na Jadranu bit će nadzirana!

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

Lijepo je sve to čuti, ali za početak, kako rekoše braća Juričev, neka sva ta pusta oprema i inspektori otkriju tko krade vrše. Neka otkriju krivolovce  koji nezakonito, a nekažnjeno, love u podmorju našeg Jadrana.


Tagovi

Vrše Krađa Filip Juričev Bespilotne letjelice Krivolov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]