Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko ribarstvo
  • 26.06.2019. 15:55

Ministarstvo poljoprivrede: Vrijednost ribarstva u 2018. porasla za gotovo 17 posto

Na taj porast utjecao je rast vrijednosti morskog ribarstva. Kakvo je stanje u slatkovodnom?

Foto: Depositphotos/mrak hr
  • 1.592
  • 94
  • 0

Vrijednost hrvatskog ribarstva u 2018. u odnosu na 2017. porasla je za 16,5%. Na taj porast utjecao je rast vrijednosti morskog ribarstva (za 17,5%), kod kojeg je zabilježen porast prodanih količina (za 4,3%) i cijena (za 12,6%), priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako navode, ukupan broj ribara u morskom ribarstvu u 2018. u odnosu na 2017. veći je za 1,6%, dok je ukupan broj plovila veći za 0,2%. Ukupan ulov i uzgoj (proizvodnja) morske ribe i drugih morskih organizama u 2018. veći je u odnosu na godinu prije za 3 196 tona, odnosno 3,8%. Količina plave ribe veća je za 2,6%, dok je količina ostale ribe povećana za 12,0% te ljuskavaca za 8,5%, pokazuju to privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog ulova plave ribe najveći udio odnosi se na ulov srdele (72,5%).

"Ulaganja u ribarstvo pokazuju da je to gospodarska grana koja ima perspektivu. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo modernizirali smo našu ribarsku flotu i unaprijedili uvjete na 120 ribarskih plovila. Dodijeljeno je oko 130 milijuna kuna za 6 ribarskih luka, financira se preko 250 dana privremene obustave ribolova, nabavljeno je 58 specijaliziranih vozila za prijevoz ribe i uloženo u 12 hladnjača. Financirana su ulaganja 37 uzgajivača u marikulturi i slatkovodnoj akvakulturi, a podržana je i uspostava 7 novih uzgajališta.

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

S dodijeljenih 135 milijuna kuna izgrađeno je i opremljeno 5 novih pogona za preradu ribe i modernizirana i opremljena su 23 postojeća prerađivačka objekta. Za lokalne razvojne strategije u ribarstvu dodijeljeno je preko 200 milijuna kuna“. izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.  

S druge strane, u 2018. proizvodnja slatkovodne ribe smanjena je za 374 tone (11,4%). "Proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima smanjena je za 348 tona (12,1%), a proizvodnja u pastrvskim ribnjacima za 26 tona (6,6%) u odnosu na prethodnu godinu. Na šaranskim i pastrvskim ribnjacima u tijeku su investicije koje će rezultirati oporavkom sektora i većom proizvodnjom u slatkovodnom ribarstvu.

Ministarstvu poljoprivrede nagrada za postignuća u nadzoru i kontroli ribarstva

Hrvatska se zalaže za odgovorno korištenje morskih resurse, odnosno za održivo ribarstvo. Sve mjere koje se provode pokazuju pozitivan utjecaj na stanje u moru. To potvrđuje i nagrada koju je sredinom lipnja u Marakešu dobilo Ministarstvo poljoprivrede za postignuća u nadzoru i kontroli ribarstva te očuvanju morskih resursa", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribarstvo Održivo ribarstvo Morsko ribarstvo Slatkovodno ribarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]