Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mediteranska sardina
  • 11.11.2021. 07:30

Mediteranske sardine "izgubile" i na dužini i na težini. Naučnici objasnili zašto

U proseku su se smanjile sa 15 na 11 centimetara, a prosečna težina pala im je sa 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrednost.

Foto: Depositphotos/emress
  • 724
  • 123
  • 0

Francuski naučnici su rešili misteriju zašto su sardine na Mediteranu sve manje, odnosno gube oko dve trećine svoje telesne težine i žive kraće nego pre 20 godina.

Istraživanje francuskog Instituta za istraživanje mora (Ifremer) dokazalo je da se u deset godina ova vrsta riba u proseku smanjila sa 15 na 11 centimetara, a njena prosečna težina pala sa 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrednost. Ove su ribe bitne karike u hranidbenom lancu okeana, ali i jedne od najčešće ulovljenih na svetu.

Svetom kruže brojne teorije poput toga da je porastao broj grabljivica koji se hrane njima, da je za to kriv prekomerni izlov, ali i razne epizootske bolesti. Ali, biolozi sa ovog instituta su otkrili da su sardine sve manje zbog proređenih mikroalgi, inače njihovog glavnog izvora hrane. I one su manje veličine i manje hranljive nego pre, istakli su naučnici.

Kraće i žive

Analizirali su podatke u Lionskom zalivu kako bi mogli objasniti pad kvaliteta planktona.

"Satelitske slike jasno pokazuju pad količine mikroalgi za 15 odsto sredinom 2000-ih. To je vreme kada smo počeli da opažamo i smanjenje veličine sardine", pojasnio je Žan - Mark Frometin, istraživač Ifremer-a.

Upravo to je uzrokovalo da sardine, ali i inćuni dobijaju manje energije iz hrane. Alge su se promenile zbog poremećaja u životnoj sredini, a iz francuskog instituta napominju da se smanjio unos hranljivih materija iz reke Rone. Takođe, temperatura mora je usled klimatskih promena porasla za pola stepena. 

Osim praćenja u prirodnoj sredini, naučnici su uspeli da izvedu i eksperiment u kontrolisanom okruženju. Testiranja na 450 sardina u akvarijumima potvrdila su pretpostavku da promena kod algi utiče na veličinu ribe.

Da ove poznate plave ribe žive sve kraće dokazuju podaci da u delu Mediterana kojeg su istraživali nije pronađena nijedna starija od dve godine.

Inače, ova sitna riba izuzetno je bogata belančevinama, omega-3 kiselinama kao i vitaminima B i D, zbog čega je smatraju "superhranom" za srce i mozak. 


Tagovi

Mediteranska sardina Veličina ribe Mikroalge Marc Frometin Ifremer Istraživanje Sardina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer