Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 25.02.2021. 10:30

Male potpore u ribarstvu: Minimalni iskrcaj plovila podiže se sa 100 na 300 odnosno 500 kg

U javnom savjetovanju su izmjene Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, ali i potpore u okviru mjere II.10.

Foto: Bigstock/ dbajurin
  • 1.458
  • 130
  • 0

Otvoreno je savjetovanje na temu Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore male vrijednosti u ribarstvu, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, jedan je od uvjeta u trenutno važećem Pravilniku da ribarsko plovilo mora ostvariti minimalni iskrcaj od 100 kg u kalendarskoj godini koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu. Ovom izmjenom, predviđena je promjena predmetnog uvjeta kojom bi umjesto dosadašnjih 100 kg ribarsko plovilo trebalo ostvariti minimalni iskrcaj od 300 kg u prethodnoj godini, a počevši od 2022. godine minimalni iskrcaj od 500 kg.

"Ova izmjena predviđena je kako bi se osiguralo da se potpora dodjeljuje u svrhu i namjenu za koju je predviđena, poštivajući načelo dobrog financijskog upravljanja i proporcionalnosti, odnosno da se raspoloživim sredstvima iz Državnog proračuna podupiru oni korisnici koji i obavljaju ribolovne aktivnosti odnosno iskrcaj“, stoji u priopćenju.

Detaljnije o savjetovanju možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 6. ožujka 2021. godine.

Osim ovoga savjetovanja, Ministarstvo je otvorilo još jedno na temu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru Mjere II.10 Akvakultura koja osigurava usluge zaštite okoliša.

Donosi se, pojašnjavaju, u svrhu usklađivanja trenutno važećeg Pravilnika s pravnom osnovom odnosno podrazumijeva izmjene i dopune relevantnih odredbi u svrhu usklađivanja sa izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi koje su stupile na snagu u prosincu 2020. godine, a vezano za akte koji se donose na temelju Pravilnika.

Naime, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi, akti koji proizlaze iz Pravilnika više se ne smatraju neupravnim (ne donose se odluke) već se propisuje da se o dodjeli potpora odlučuje rješenjem, protiv kojega nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

Jedna od izmjena odnosi se na članak 6. stavak 4. koji se mijenja i glasi: ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iz stavka 3. ovoga članka određuje se Odlukom o raspoređivanju sredstava za dodjelu potpore u okviru mjere II.10. akvakultura koja osigurava usluge zaštite okoliša koju donosi čelnik Upravljačkog tijela.

Ostale izmjene možete pogledati ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 26. ožujka 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Ribarsko provilo Minimalni iskrcaj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije