Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovostaj jegulja
  • 20.04.2021. 15:00

Lovostaj jegulje i u 2021. godini

Prijedlog Pravilnika o lovostaju jegulje (Anguilla anguilla), u javnom je savjetovanju.

Foto: Depositphotos/rostislavstefanek
  • 1.731
  • 35
  • 0

Otvoreno je novo javno savjetovanje na temu Prijedlog Pravilnika o lovostaju jegulje (Anguilla anguilla) u 2021. godini, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Njime se, pojašnjavaju, propisuje lovostaj od 1. lipnja 2021. godine u 00:00 sati do 31. kolovoza 2021. godine u 24:00 sata uslijed prepoznatog općenito lošeg stanja stoka.

Obaveza njegova propisivanja proizlazi iz Preporuke GFCM/42/2018/1 o višegodišnjem planu upravljanja za jegulju u Sredozemnome moru kojom se utvrđuju mjere upravljanja (geografska potpodručja GFCM-a od 1 do 27).

Mjere iz Preporuke Europska unija transponirala je u svoje zakonodavstvo, uključujući i uvođenje potpune zabrane ribolova od tri uzastopna mjeseca tijekom kalendarske godine, pri čemu razdoblje zabrane svaka država članica treba utvrditi u skladu s ciljevima očuvanja iz Uredbe Vijeća (EZ) br. 1100/2007 od 18. rujna 2007. o uvođenju mjera za obnavljanje stoka europske jegulje, nacionalnim planom ili nacionalnim planovima upravljanja i vremenskim obrascima migracija u državi članici.

"U skladu s navedenom Preporukom zabrana ribolova primjenjuje se na sve morske vode Sredozemnog mora i na bočate kao što su estuariji, obalne lagune i prijelazne vode“, navode iz Ministarstva.

Za 2021. godinu ova obveza prenesena je u pravo Unije putem Uredbe Vijeća (EU) 2021/90 od 28. siječnja 2021. o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2021. za određene riblje stokove i skupine ribljih stokova koje se primjenjuju u Sredozemnom i Crnome moru.

Dodatne informacije o savjetovanju pogledajte ovdje.

"Slijedom znanstvene preporuke, za 2020. godinu proveden je lovostaj u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza te ovim putem predlažemo da se isto vremensko razdoblje primjeni i za 2021. godinu“, stoji u javnom savjetovanju.

Savjetovanje je otvoreno do 20. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Lovostaj jegulje Savjetovanje Pravilnik Sredozemno more Zabrana ribolova


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]