Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riba
  • 21.03.2022. 17:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Losos - riba severnih mora gaji se u valjevskoj reci Gradac

Losos je jedna od najpoznatijih riba na svetu, a pripada porodici pastrmki. Zato i ne zvuči čudno da je u delu valjevske reke Gradac oformljen ribnjak u kome se uzgaja baš on.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.561
  • 129
  • 0

Na samo kilometar od centra Valjeva uzgaja se losos, riba koja je karakteristična za severne reke i mora. Veoma je cenjena u ishrani, meso joj je ukusno, a činjenica da pripada porodici pastrmki, veza je sa jednom od najlepših i najčistijih reka - Gradcem.

Prva godina uzgoja

Decenijama unazad Tiosav Ninović je u svom ribnjaku gajio pastrmku, a pre godinu dana počeo je da uzgaja i losos. 

"Mlađ sam dobio od čoveka iz Studenice koji ga je izmrestio i nastao je ukrštanjem lososa i pastrmke. Od njega sam uzeo i 10 hiljada mlađi potočne pastrmke i jedna vrsta ribe je sad u jednom, a druge u drugom bazenu. Tokom jeseni, oko Nikoljdana smo izlovili prve primerke, da bismo probali. Meso je izuzetno dobro, ukusnije je i sočnije od pastmke i ima onu karakterističnu crvenu boju", kaže Ninović. 

Meso ukusnije od pastrmke

Razlika između divljeg lososa koji živi u svom prirodnom staništu i ovog koji gaji Ninović nije velika, jer se trude da ribama obezbede što prirodnije uslove.

"Trudimo se da to ne bude tovljeni. Prvi uslov je čista voda i to imamo jer se zna koliko je reka Gradac čista."   

Minimalna težina 1,3 kg

Ova riba ima tanko, duguljasto telo, sa srebrnom kožom. Minimalna težina onih koje se izlovljavaju je od 1,3 do 1,5 kg, ali mogu biti teške i do 2,5 kg. 

"Tov je znatno sporiji nego što je kod pastrmke koja je prilagođena našem podneblju. Nije ga lako uzgajati i za sada nam je najbitnije da dobijemo kvalitetnu ribu i da ne budemo na gubitku, odnosno da možemo da obezbedimo sredstva da je gajimo i dalje", napominje Ninović. 

Kada je prvi put prošle jeseni na tržištu ponuđen losos u prvom trenutku nije bilo interesovanja što je donekle zabrinulo Ninovića i njegove saradnike, ali se ipak ispostavilo da da je bojazan neosnovana.

Obezbediti uslove najsličinijim prirodnim

"Kako se pročulo da imamo losose, počelo je interesovanje i prodali smo sve primerke koji su bili težine preko jednog kilograma. Hrana za njih je relativno skupa, oko dva evra, a on zbog naših uslova sporo napreduje. Prodavali smo ga po ceni od 800 dinara žive vage, nije to neka cena, ako se uporedi sa onima u drugim zemljama, ali je ovo neka optimalna za naše tržište", objašnjava naš sagovornik.

Ne treba preterivati sa začinima

Ovu ribu treba znati i pripremiti, jer se na našem tržištu uglavnom nalaze smrznuti fileti, pa većina ne zna šta uraditi sa celom i svežom ribom. Kako ističe Slađana Ninović kod nas se uglavnom riba peče na roštilju, kao što se to radi sa pastrmkom.

"Ne stavljamo mnogo začina, da riba ne bi izgubila svoj karakterističan ukus. Mora se posoliti unutra, može se i puniti pirinčem, suvim šljivama, orasima i onda na roštilj", objašnjava Ninovićeva.

Ribarstvo u Srbiji - potencijal koji nije iskorišćen

"Veliki problem nam predstavlja nizak vodostaj reke Gradac tokom leta. Prošle godine bilo je malo padavina i tri meseca riba se bukvalno gušila jer je bilo teško da se obezbedi u jazu taj biološki minimum. Deo vode iz Gradca uzima se i za vodosnabdevanje grada i mi to razumemo, jedino se nadamo da se tako nešto neće ponoviti ove godine", napominje Ninović.

Tržište za lososa postoji i van područja Valjeva. Najviše se koristi u periodu posta i slava, a interesovanja ima i na području Beograda i Novog Sada.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj lososa Uslovi uzgoja Tržište Tiosav Ninović Ribnjak


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]