Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živi mamci
  • 23.05.2018. 18:30

Kako uzgojiti crve i gliste za ribolov?

Uzgoj glista je jednostavan, dok uzgoj crva nije za one slabijeg želuca.

Foto: Bigstockphoto/gar1984
  • 15.705
  • 252
  • 0

Prodavnica ribolovačkog pribora nije uvek u blizini, a i svakako je dobro i uštedeti tamo gde možete, tim više što je uzgoj crva i glista vrlo jednostavan. Pogotovo ako imate dvorište i prostor gde neometano možete uzgajati žive mamce. 

Uzgoj glista

U slučaju da imate veće dvorište, negde u senci možete ostaviti stari tepih, madrac i sličan materijal, a ispod njega baciti organske otpatke iz kuhinje (lišće povrća, voća, ljuske jaja). Tamo će se brzo skupiti gliste. 

Ako ne želite nered u dvorištu, gliste možete uzgajati u kanti ili drvenom sanduku. Dovoljno je da u posudu ubacite zemlju i organski otpad. Skupite nekoliko glista i ubacite ih u kantu ili drveni sanduk, te jе pokrijte, kako bi unutra uvek bilo vlažno. Pazite da imaju i vazduha. Svakih nekoliko dana im u kantu ubacite organske otpatke. Važno je da posuda nije na suncu, a povremeno u zemlju možete uliti i malo vode, kako bi se održala vlažnost. Naravno, ovo nije potrebno ako su gliste u debeloj hladovini. 

Ako vam za ribolov ne trebaju dugačke gliste, možete ih i prepoloviti i vratiti u posudu. Dobićete dve gliste, koje će se dalje razmnožavati. 

Uzgoj crva 

Uzgoj crva je možda malo komplikovaniji i nije za one slabijeg želuca. Potrebna vam je sveža riba ili sveže goveđe kost ili bilo kakvo sveže meso. Dakle, poslužiće sve što će privući muve. Stavite ribu ili meso na novine i na nekoliko sati na sunčanom mestu. Muve će upljuvati ribu, odnosno ostaviti jajašca. 

Potrebna vam je i veća i plića drvena ili plastična posuda. Ako imate staro drveno ili plastično bure od 50 litara, prepolovite ga na pola tako da dobijete dva korita. Posudu napunite piljevinom oko tri centimetra debljine. Na piljevinu stavite ribu ili meso (u gomili) koji su stajali na suncu. Sve prekrijte piljevinom i ostavite na suncu. Proveravajte šta se događa, jer kada kosti "isplivaju na površinu", to znači da su se crvi razvili i pojeli meso. Ako želite da su deblji i veći, pomerite stare kosti i dajte im još ribe ili mesa. 

Potrebno je napomenuti da ovu posudu držite što dalje od kuće, jer riba i meso u raspadanju jako smrde.  

Crvi će ovlažiti piljevinu, pa ih prebacite na suvo. Prvo pomoću sita odvojite kosti i riblju kožu koju nisu pojeli. Crvi će na suncu bežati, pa ih skupite i dodajte im suve piljevine i sve prebacite u posude ili platnene krpe, te držite u frižideru. U posude možete ubaciti malo arome, koja će ukloniti neugodne mirise, ali i kasnije primamiti ribu. Osim aromatizacije, možete ih obojati kuhinjskim bojama. Držeći crve u frižideru, usporavate proces preobražaja.  Umesto piljevine možete koristiti pšenične mekinje


Tagovi

Živi mamci Uzgoj crva Uzgoj glista Crvi za ribolov Gliste za ribolov Crvi Gliste


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.