Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 25.12.2017. 07:30

Kako se baviti gospodarskim ribolovom?

Bavili biste se gospodarskim ribolovom, ali ne znate koji su potrebni uvjeti? Ne brinite, na pravom ste mjestu.

Foto: Pixabay.com
  • 2.703
  • 114
  • 0

Temeljne odredbe o obavljanju gospodarskog ribolova sadržane su u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu (NN 49/05 - pročišćeni tekst i 14/14) kojim se uređuje slatkovodno ribarstvo u smislu gospodarenja ribama slatkih (kopnenih) voda, a koje obuhvaća ribolov, poribljavanje, akvakulturu, zaštitu riba i njihovih staništa.

Što je gospodarski ribolov i tko ga može obavljati?

Gospodarski ribolov je lov riba radi stjecanja dohotka, uz uporabu ribolovnih alata i opreme. Mogu ga obavljati fizičke i pravne osobe koje su registrirane za obavljanje gospodarskog ribolova. Navedeni subjekti smiju započeti s obavljanjem djelatnosti gospodarskog ribolova:

  1. ako imaju povlasticu za gospodarski ribolov,
  2. ako je fizička osoba ili fizička osoba u pravnoj osobi stručno osposobljena za gospodarski ribolov ili ima djelatnike stručno osposobljene za gospodarski ribolov,
  3. ako ribolovni alati i oprema za gospodarski ribolov koji su upisani u povlastici imaju konstrukcijsko-tehnička obilježja sukladna odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu i propisa donesenih na temelju njega.

Povlastica za gospodarski ribolov

Povlasticu za gospodarski ribolov rješenjem izdaje Ministarstvo poljoprivrede na temelju podnesenog zahtjeva. Zahtjev, kao i sama povlastica, moraju sadržavati:

  1. tvrtku obrtnika ili tvrtku pravne osobe kojima se daje povlastica za gospodarski ribolov,
  2. naznaku dijela ribolovnog područja i/ili ribolovne zone u kojoj će obavljati gospodarski ribolov,
  3. vrstu i broj ribolovnih alata i opreme kojima će obavljati gospodarski ribolov,
  4. ime ili registarsku oznaku plovila kojim će obavljati gospodarski ribolov.

Javni natječaj

Povlastica za gospodarski ribolov daje se na temelju javnog natječaja, a odluku o raspisivanju javnog natječaja za davanje povlastica za gospodarski ribolov donosi ministar poljoprivrede te ujedno propisuje uvjete natječaja.

Postupak javnog natječaja za davanje povlastica za gospodarski ribolov provodi Povjerenstvo za povlastice koje imenuje ministar poljoprivrede te mu ono daje prijedlog za davanje povlastica.

Nezadovoljna strana nema pravo žalbe protiv rješenja kojim se povlastica daje ili uskraćuje, ali može pokrenuti upravni spor, čime se ne odgađa izvršenje rješenja. Pritom će prednost na javnom natječaju za davanje povlastica za gospodarski ribolov imati hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata.

Obavijest o davanju povlastice za gospodarski ribolov obvezno se dostavlja ovlašteniku ribolovnog prava za ribolovno područje ili zonu obuhvaćenu povlasticom za gospodarski ribolov te ona nije prenosiva.

Oduzimanje povlastice

Povlastica za gospodarski ribolov oduzet će se rješenjem Ministarstva poljoprivrede:

  1. ako se utvrdi da fizička ili pravna osoba kojoj je dana povlastica za gospodarski ribolov nema propisane alate ili opremu za ribolov,
  2. ako se utvrdi da fizička ili pravna osoba kojoj je dana povlastica za gospodarski ribolov sama nije stručno osposobljena za gospodarski ribolov ili ako nema zaposlene djelatnike stručno osposobljene za gospodarski ribolov,
  3. ako se utvrdi da je strana fizička ili pravna osoba u cijelosti ili dijelom vlasnik domaće pravne osobe kojoj je dana povlastica za gospodarski ribolov,
  4. ako se utvrdi da ovlaštenik povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova ne plaća naknadu za obavljanje gospodarskog ribolova.

Protiv rješenja o oduzimanju povlastice nije dopuštena žalba, ali se također može pokrenuti upravni spor koji ne odgađa izvršenje rješenja.

Inače, povlastica za gospodarski ribolov prestaje vrijediti prestankom postojanja pravne osobe ili smrću fizičke osobe.

Obveze ovlaštenika povlastice

Ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov smiju obavljati ribolov:

  • samo na onom dijelu ribolovnog područja i/ili ribolovne zone koji je upisan u povlastici za gospodarski ribolov,
  • samo onim ribolovnim alatima i opremom koji su upisani u povlastici za gospodarski ribolov,
  • samo na području rijeke Dunav od državne granice s Republikom Mađarskom do kraja državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom te na području rijeke Save od državne granice s Republikom Bosnom i Hercegovinom do državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ovlaštenik povlastice ili osoba koja za njega obavlja gospodarski ribolov mora kod sebe imati povlasticu kad obavlja gospodarski ribolov te je dužan plaćati naknadu za obavljanje gospodarskog ribolova. Navedena naknada prihod je ovlaštenika ribolovnog prava i koristi se isključivo za poribljavanje ribolovne vode na kojoj se obavlja gospodarski ribolov.

Ribarski ispit

Osoba koja neposredno obavlja gospodarski ribolov mora biti stručno osposobljena za obavljanje gospodarskog ribolova, a stručna osposobljenost dokazuje se uvjerenjem o položenom ribarskom ispitu kojega izdaje Ministarstvo poljoprivrede osobi koja je položila ribarski ispit prema Programu za polaganje ribarskog ispita.

Ribarske ispite provodi Povjerenstvo za ribarske ispite koje imenuje ministar poljoprivrede, a Ministarstvo vodi Upisnik o izdanim uvjerenjima o položenom ribarskom ispitu. Troškove polaganja ribarskog ispita snosi kandidat.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Ribarstvo Riba Gospodarski Ribolov Zakon o slatkovodnom ribarstvu Ministarstvo poljoprivrede Ministar poljoprivrede Ribarski ispit Naknada Povlastica Natječaj Zakon Uvjeti


Autorica

Dunja Mak

Više [+]

Dunja je magistra prava zaposlena kao pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku. Autorica je pravnih kolumni u nekoliko poslovnih časopisa, usko surađuje s medijima te održava predavanja o pravima i obvezama trgovaca i potrošača.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]