Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavoperajna tuna
  • 27.03.2021. 13:30

Izmjene Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune

Ovime se odredbe pravilnika usklađuju s aktualnom situacijom, međunarodnim pravnim okvirom, nacionalnim planom kontrole, uzimajući istovremeno u obzir i praksu na uzgajalištima.

Foto: Bigstock/ holbox
  • 1.492
  • 85
  • 0

Otvoreno je javno savjetovanje na temu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) plivaricom tunolovkom, njenom uzgoju te uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava na dodjelu individualne plivaričarske kvote, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Prijedlogom pravilnika, navode omogućuje se iznimka od obveze plaćanja naknade za individualnu plivaričarsku kvotu za plovila iz članka 5. stavka 1. Pravilnika.

Također, uvodi se obveza za sve zapovjednike ulovnih plovila ili njihove predstavnike koji sudjeluju u ribolovu plavoperajne tune za vrijeme trajanja sezone ribolova okružujućim mrežama tunolovkama, a koji imaju obvezu ukrcaja ICCAT regionalnog promatrača, potpišu Akcijski plan u slučaju smrti, nestanka ili ugroženosti promatrača, prilagođava se procedura i uvode dodatni obrasci za pojedine radnje vezane uz prebacivanje.

U slučaju da promatrač umre, nestane ili se pretpostavlja da je pao u more, zapovjednik ribarskog plovila će:

  • odmah prestati sa svim ribolovnim operacijama;
  • obavijestiti odgovarajući Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC – Maritime Rescue Coordination Center, dalje u tekstu Nacionalna središnjica), Ribarski monitoring centar (RMC) i tvrtku odgovornu za promatrača;
  • započeti potragu i spašavanje ako je promatrač nestao ili se pretpostavlja da je pao u more u trajanju od najmanje 72 sata, osim ako promatrača ne nađu prije ili ako Nacionalna središnjica ne naredi drugačije;
  • upozoriti druga plovila u blizini korištenjem svih dostupnih sredstava komunikacije;
  • u potpunosti surađivati u bilo kojoj akciji traganja i spašavanja;
  • neovisno o uspjehu potrage (bila ona uspješna ili ne), odmah se vratiti u najbližu luku radi daljnje istrage, kako je dogovoreno između nacionalnih tijela i tvrtku odgovornu za promatrača;
  • odmah dostaviti izvješće o incidentu tvrtki odgovornoj za promatrača i nacionalnim tijelima;
  • u potpunosti surađivati u svim službenim istragama i sačuvati sve potencijalne dokaze i osobne stvari i prostorije preminulog ili nestalog promatrača.

Jedna od izmjena odnosi se na članak 22.a, iza stavka 5. dodaje stavak 6. koji glasi: "Na istom uzgojnom kavezu nije dozvoljeno obavljati više od jedne radnje dnevno, pri čemu radnja podrazumijeva prebacivanje tuna ili izlov tuna.“.

Nositelji dozvole ne mogu početi obavljati izlov tune iz uzgojnih kaveza prije nego što dobiju odobrenje Ministarstva temeljem obavijesti o izlovu koju su dužni poslati najmanje 24 sata prije očekivanog vremena izlova putem web-aplikacije Ministarstva na obrascu Obavijest o izlovu tuna iz uzgojnih kaveza.

"Ovime se odredbe pravilnika usklađuju s aktualnom situacijom, međunarodnim pravnim okvirom, nacionalnim planom kontrole, uzimajući istovremeno u obzir i praksu na uzgajalištima“, stoji u izmjenama.

Koje su još predložene izmjene Pravilnika pogledajte ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 23. travnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Prijedlog Pravilnika Plavoperajna tuna Plivarice Uzgoj Akcijski plan Plivaričarska kvota


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.