Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalne flote
  • 17.11.2015. 09:55

I ribari i EU nezadovoljni rezultatima scrapinga

U Hrvatskoj se tražila EU naknada za uništavanje 94 stara ribarska broda, no za sada je sigurno da će u rezalištu završiti samo njih 18.

  • 367
  • 12
  • 0

U hrvatskim je brodogradilištima, prema pisanju portala poslovni.hr uništeno već pet, a u pripremi za rezanje su još tri koćarice, vezane uz mjeru trajne obustave ribolovnih aktivnosti iz Operativnog programa Europske unije za Hrvatsku u razdoblju 2007. - 2013.

Kako bi se smanjilA nacionalna ribarska flota i prekomjerni izlov, koji je u EU već dosegnuo 80% ribljeg fonda, 4,76 milijuna eura iz prvog natječaja trebalo je biti dovoljno za uništenje ili tzv. scraping 40-ak plovila. No, iako je interes ribara bio puno veći, odnosno novac se tražio za uništenje čak 94 broda, od čega je uvjete zadovoljio 51, u rezalištima će se nepovratno uništiti njih 18. Ribari čiji brodovi nisu ušli u uži izbor su razočarani.

Zbog krize u ribarstvu brojni su se ribari htjeli riješiti starih brodova!

Zbog dugogodišnje krize u ribarstvu i skupog održavanja brodova, scraping je idealna prilika da se prestanu baviti tim poslom i dobiju novčanu naknadu. Ovisno o veličini, tonaži, starosti plovila te količini ulova i danima provedenim na moru, za uništenje plivarica i koća mogli su dobiti oko pola milijuna eura ili 3,8 milijuna kuna.

Bez strategije ribarstva teško nam je bilo što planirati

No, kako Hrvatska još uvijek nema strategiju ribarstva za duže razdoblje, temljem koje bi ribari dugoročno mogli planirati svoje poslovanje, takvim bi se mjerama mogla i oslabiti nacionalna flota, kaže Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu koji djeluje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Uglavnom je riječ o plovilima starim između 20 i 30 godina koja su i dalje dobra za rad. No, kad ribari jednom ostanu bez povlastica i brodova, više se ne smiju, kaže Oberan, vratiti na staro. S druge strane, ni mjere scrapinga u EU, neće trajati vječno.

EU nezadovoljna zbog muljanja pojedinih zemalja članica

Neslužbeno se govori kako su neki talijanski ribari navodno uzimali novac za scraping, a brodove prijavljivali u našem dijelu Jadrana, umjesto da su ih uništavali. Zbog takvih i sličnih stvari, EU nije postigla očekivane mjere smanjenja ribolovnih napora, pa će se poticaji isplaćivati samo do kraja 2017. godine, nakon čega slijedi vrednovanje dosadašnjih rezultata. Hrvatskoj je dotad, prema novom operativnom programu do 2020., koji Europska komisija još treba prihvatiti, za tu namjenu na raspolaganju oko 13 milijuna eura.

Novi natječaji očekuju se do kraja godine, dok se zahtjevi za isplatom potpora za uništenje prvih 18 brodova moraju predati najkasnije do 01. prosinca 2015. Dotad se i brodovi moraju uništiti u jednom od četiriju certificiranih brodogradilišta te zbrinuti, jer se smatraju opasnim otpadom.


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Brodogradilišta Koćarice Trajna obustava Ribolovne aktivnosti Ribarska flota Prekomjerni izlov Riblji fond Scraping Rezališta Novčana naknada Strategija ribarstva Mato Oberan Ceh za ribarstvo HOK Povlastice Talijanski ribari Jadran Opasni

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]