Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvakultura
  • 04.12.2018. 12:00

Hrvatska je velika uvoznica hrane, no u sektoru ribarstva bilježimo suficit u robnoj razmjeni!

U Vukovaru je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana 13. Međunarodna konferencija o akvakulturi. Kakvo je stanje u akvakulturi, marikulturi, slatkovodnom ribarstvu?

Foto: Bigstockphoto/Bos11
  • 149
  • 13
  • 0

Već 13. Međunarodna konferencija o akvakulturi održana je u Vukovaru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom "Ruđer Bošković" u Zagrebu i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom.

"Hrvatska je, nažalost, velika uvoznica hrane. Od 2012., dakle prije ulaska u EU, do danas vanjskotrgovinski deficit povećao se sa 740 milijuna eura na preko milijardu eura. Ako pogledamo prvih osam mjeseci ove godine, vanjskotrgovinski deficit povećao se za dodatnih 50 milijuna eura. S druge strane u sektoru ribarstva bilježimo suficit u robnoj razmjeni od preko 45 milijuna eura u čemu upravo značajan udio ima i izvoz akvakulture s 82 milijuna eura ili 45%", rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, navodi se na stranici HGK. 

Raste marikultura, slatkovodno ribarstvo zaostaje

Kako je dodao, proizvodnja u akvakulturi prošle godine dosegla je gotovo 17.000 tona. "Bilježimo stalno povećanje u marikulturi. No, unatoč svim nastojanjima, poput zakupa na 50 godina i investicija, proizvodni kapaciteti u slatkovodnom ribarstvu još se nisu stabilizirali. Na razini su od 3.200 tona, čemu su pridonijeli i suša i bolesti" rekao je Kovačević i naglasio da, unatoč izazovima, vjeruje u daljnji rast zbog novih investicija i veće spremnosti za povlačenje sredstava iz Europskoga fonda za pomorstvo i ribarstvo.

"Nacionalnim strateškim planom za akvakulturu predviđeno je da će se u 2020. godini u Hrvatskoj proizvoditi ukupno 24.050 tona te je u proizvodnji bijele morske ribe i tuna plan gotovo ispunjen, dok nam u ostalim segmentima predstoje aktivnosti kako bi se planovi proizvodnje i ispunili. Smatramo da to prvenstveno ovisi o ulaganjima koja su u tijeku i koja se planiraju u programskom razdoblju 2014. – 2020. kroz provedbu Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo. Tako je do sada u okviru svih mjera Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoren ukupni iznos od 1.211.426.334,74 kuna za 1.828 korisnika, dok je isplaćen iznos od 461.943.253,31 kuna za 1.614 korisnika.

EK odobrila državne potpore za štete na šaranskim uzgajalištima 

Akvakulture, kako morske tako i slatkovodne, kao djelatnosti od visoke su važnosti za gospodarstvo Hrvatske. Kako bismo dodatno pomogli našim ribogojilištima, ove smo godine poduzeli mjere za jačanje ove važne gospodarske djelatnosti. Na naše traženje Europska komisija odobrila je državne potpore za štete i/ili smanjenu dobit na šaranskim uzgajalištima. Očekujemo uspješne ishode i za ostale segmente u akvakulturi", rekao je, pak, pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Predsjednik Organizacijskoga odbora konferencije Milan Božić istaknuo je da se prema Strateškim smjernicama za održiv razvoj akvakulture EU od ukupne potrošnje proizvoda ribarstva u EU 65% uvozi iz trećih zemalja, a svega 35% je EU porijekla. Od toga 25% dolazi iz ribolova, a svega 10% iz akvakulture. "Budući da se radi o prelovu morskih resursa, a izlovne kvote sve su manje, jedini način da se kompenzira manjak proizvoda ribarstva je akvakultura, tj. uzgajivači" naglasio je Božić.


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

Ribarstvo Akvakultura Marikultura Slatkovodno ribarstvo HGK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.