Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 13.05.2020. 19:00

Globalni komercijalni ribolov pao za 6,5 odsto - mnogi ribari pribegavaju direktnoj prodaji

Globalna ribolovna aktivnost smanjena je za gotovo 6,5 odsto godišnje i gotovo 10 odsto otkako je 11. marta Svetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju COVID-19.

Foto: Depositphotos/Christian
  • 265
  • 14
  • 0

Posledice virusa korona vidljive su u svim sektorima ekonomije, a tako ni ribarstvo nije izuzetak. Prema bazi podataka Global Fishing Watch-a globalne flote ribarile su u 12-mesečnom razdoblju do kraja aprila 2020. milion sati manje nego prethodne dve godine zbog smanjene potražnje zbog pandemije.

Flote su u godinu dana, zaključno s 28. aprilom u ribolovu provele ukupno 14,4 miliona sati, u odnosu na prosečnih 15,4 miliona sati u istom razdoblju u 2018. i 2019., pokazali su podaci neprofitne organizacije koja prati te aktivnosti u celom svetu.

Globalna ribolovna aktivnost smanjena je za gotovo 6,5 odsto godišnje i gotovo 10 odsto otkako je 11. marta Svetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju COVID-19. Važno je da ove brojke prvenstveno predstavljaju promene u delatnosti svetske industrijske flote, odnosno plovila veća od 24 metra i ne odražavaju u potpunosti uticaj na male ribolove.

Pad povezan s Kinom

Global Fishing Watch (GFW) prikuplja i analizira podatke brodskih identifikacijskih sustava (AIS) koje veliki brodovi koriste za emitovanje podataka o položaju i izbegavanje sudara. Veći udeo pada povezan je s Kinom s obzirom na to da je u toj zemlji većina svih poznatih ribarskih plovila u svetskoj bazi podataka i čine oko 20 odsto ulova svake godine.

Odobrena potpora od 30 milijuna kuna: Ribarima stiže pomoć

U dvomesečnom razdoblju, zaključno s 25. martom ribarska aktivnost u Kini pala je za 1,2 miliona sati, odnosno za 40 odsto u poređenju s istim razdobljem u prethodne dve godine.

Pad i u Evropi

Nažalost, kako su se kineske flote vratile u normalu, učinci COVID-19 proširili su se na ostatak sveta. Neke od najvećih svetskih ribolovnih država sada beleže značajno smanjenje godišnjeg ulova riba. U Evropi, jednoj od regija koju je najteže pogodila pandemija, mnoge zemlje beleže kontinuirano smanjenje nedeljnog ribolova za 50 odsto ili više u odnosu na poslednje godine.

Mere sprečavanja širenja virusa korona uzrok pada

Pad je posledica niske potražnje, pada cena i zatvaranja tržišta morskih plodova. Dok su tradicionalni kanali poput pijaca i restorana sa svežom ribom i dalje zatvoreni, mnogi ribari pribegavaju direktnoj prodaji.

Ribarima dozvoljen 'noćni rad', ali stari problemi ostali?

Dalje, kapetani mogu biti zabrinuti zbog sigurnosti posade, posebno na manjim plovilima ili zbog ograničenja i zatvaranja ne mogu da pristupe potrebnim lučkim uslugama, poput kupovine goriva i mamaca. Kao rezultat toga, mnoga plovila duže ostaju u luci ili na moru. Pretovar gde se ulov prenosi između brodova, takođe, predstavlja sigurnosne rizike, ali može biti potreban ako oni ostaju duže na moru.


Tagovi

Globalni ribolov Komercijalni ribolov COVID-19 Pad ribarenja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.