Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 24.01.2023. 10:35

Fred Matić imenovan potpredsjednikom Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu

Pred nama su velika izvješća koja će imati ogroman utjecaj na budućnost ribarstva, istaknuo je hrvatski zastupnik.

Foto: ured F. Matića
  • 1.704
  • 136
  • 0

Hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić imenovan je potpredsjednikom Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu.

"Velika mi je čast što su kolegice i kolege prepoznale moj dosadašnji rad te mi pružili priliku da s nove pozicije nastavljam raditi za dobrobit naših ribara i ribarskog sektora", rekao je naš europarlamentarac koji je u ovom mandatu bio zadužen za donošenje mjera pomoći ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima ribljih proizvoda kao reakcija na energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Također, podsjećaju iz njegova ureda, radio je na novoj Strategiji EU-a o iskorištavanju obnovljivih izvora energije na moru koja je u ovim vremenima od posebnog značaja za planiranje i provođenje mjera koje vode tome da Hrvatska postane energetski samoodrživa.

"Pred nama su velika izvješća koja će imati ogroman utjecaj na budućnost ribarstva, kao što je kontrola ribarstva i Uredba o obnovi prirode te se nadam da ćemo ih do kraja mandata uspjeti izglasati u Europskom parlamentu", naglasio je dodajući da je njegov cilj za nadolazeću godinu dovršiti novu sveobuhvatnu Uredbu o obnovi prirode kojom se utvrđuju mjere i sredstva pomoću kojih će države članice započeti aktivnu obnovu svojih šuma, poljoprivrednih dobara, rijeka, mora i ostalih prirodnih bogatstva.

Kao izvjestitelj Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, zadužen je za pitanje obnove morskih ekosustava, a posljedično i ribljeg fonda.

Kako kažu, usvajanje ove Uredbe predstavit će prijelomni trenutak za biološku raznolikost EU-a, a bit će prvi novi zakonodavni instrument o očuvanju prirode otkako je EU Direktiva o staništima stupila na snagu 1992. godine i prvi pravni zahtjev za obnovu prirode velikih razmjera.

"Prijedlog novog zakona upravo i je omogućiti državama hitno djelovanje i početak obnove prirode na temelju obvezujućih ciljeva koji se već mogu mjeriti i pratiti", zaključio je Matić, stoji u priopćenju. 


Tagovi

Fred Matić Odbor za ribarstvo Europski parlament Riblji fond Obnova morskih ekosustava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).