Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarska industrja
  • 04.05.2015. 12:00

EU preti Tajlandu zabranom uvoza ribe

Zbog zabrane uvoza ribe u EU, Tajland bi mogao izgubiti oko milijardu dolara na godinu.

Foto: depositphotos
  • 168
  • 5
  • 0

Zbog zabrane uvoza ribe u EU, Tajland bi mogao izgubiti oko milijardu dolara na godinu. Osim ako nešto ne preduzme po pitanju ilegalnog ribolova. Treći svetski proizvođač morske hrane, Tajland, ostao je posramljen kada je prošle nedelje dobio žuti karton od EU, zbog toga što je ilegalni ribolov još uvek teška tema za tamošnje gospodarstvo. Kontrole i kazne pri evidentiranju ilegalnih ribolovaca nisu, prema mišljenju EU, dovoljne da se dopusti uvoz njihovih proizvoda, a tamošnji su lideri pozvani da se prilagode internacionalnim standardima.

Crveni karton i eventualna zabrana uvoza ribe usledila bi ukoliko se ta zemlja ne uspe prilagoditi pravilima unutar šest meseci, kako upozorava Evropska komisija. Tajlandski ministar poljoprivrede Petipong Puengbun Na Aiudhia rekao je novinarima kako bi ih zabrana mogla koštati i do 30 milijardi bahta na godinu ($ 927,000,000) - što si ta nacija ne može dopustiti.

Ilegalni ribolov u Tajlandu

"Uveren sam kako su privatni sektor, ribari i radnici u ribarstvu svesni da će, ukoliko ne uspeju da reše problem, naša ribarska industrija pretrpiti strašne probleme", istakao je Petipong Puengbun Na Aiudhia, za tajlandske medije. Tajlandska ribarska industrija zauzima 40% izvoza hrane te zemlje i okosnica je ekonomije. Tamošnja proizvodnja škampa najveća je u svetu, no otpužbe da se pritom iskorišćava ljudski rad i trguje ljudima, te ilegalno trguje, bacilo je senku na celu priču, dok Vlada uspešno zatvara oči.

Tajlandska diktatorska vlast planira dignuti na noge poljuljanu ekonomiju i to upravo borbom protiv ilegalnog ribolova, uključujući plan da isključe sve GPS uređaje na brodovima. Petipong je izjavio kako je bio uveren da će Bangkok uspeti zadovoljiti zahteve mesečnog roka koji je zadala EU, dodajući kako je vlast već dala veće ovlasti lučkim radnicima i službenicima koji nadziru ribarske brodove.

No takav predlog zakona još uvek čeka ostvarenje u praksi, a to se neće dogoditi još barem 60 dana. Zloupotrebe u ribarskoj industriji i trgovini ljudima na Tajlandu osuđene su od strane EU, što je duboko razočaralo tajlandske zvaničnike koji su optužili Brisel da ne uzima u obzir mere koje su preduzete u zadnjih šest meseci od strane vlasti, koja je učinila sve u svojoj moći da spreči kriminalne radnje. Belize, Guinea, Kambodža i Šri Lanka pogođene su evropskim zabranama uvoza u prošlosti.

Foto: depositphotos; @robert_g


Tagovi

Zabrana uvoza ribe Tajland Proizvodnja škampa Petipong Puengbun Na Aiudhia Ribari Ilegalni ribolov Ribolovci Ribarstvo Kriminalne radnje Ribarska industrija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.