Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 24.08.2017. 13:30

Ekstremna suša ugrozila smuđa, štuku, soma i šarana

Možemo reći da je u usporedbi s prošlogodišnjom, ova godina za ribarski sektor katastrofalna, kaže Mladen Prević iz Ribnjačarstva Končanica.

Foto: Mihaela Ružička
  • 1.415
  • 70
  • 0

"Budući da je naših 1.360 ha ribnjaka pretrpjelo zadnjih mjeseci ekstremnu sušu, podnijeli smo zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode na ribnjacima Ribnjačarstva Končanica. Nju bi trebao proglasiti župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Suša nije prouzročila štetu samo našim ribnjacima već na svima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji", rekao je Mladen Prević, koji je u firmi Ribnjačarstvo Končanica zadužen za prodaju ribe. Govorio je u ime direktorice Nade Lukić Kolundžić.

"Do sada smo zabilježili štete od 20 do 30%, ali ako se suša nastavi, povećavat će se. Možemo reći da je u usporedbi s prošlogodišnjom ova godina za ribarski sektor katastrofalna. Prošla godina bila je dosta dobra. Loša ribarska godina je bila također 2011. godine, ali ova godine je još gora", istaknuo je M. Prević.

Kako je naveo, u ribnjacima se svaki dan gubi voda, ribnjaci se isušuju. 1 cm vode se ispari dnevno. Trenutno nedostaje 60% vode. U Ilovu, koja opskrbljuje ribnjake vodom je trenutno samo 12 cm vode i smanjuje se svaki dan. Kiša nije padala mjesecima, tek ovaj vikend 19. i 20. kolovoza, ali to je malo.

Peta elementarna nepogoda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

"Katastrofalno stanje pokušavamo usporiti. Lošu kvalitetu vode popravljali smo hidratiziranim vapnom, aeracijom vode, pumpanjem i uspostavljanjem recirkulacije. Visoke temperature pospješuju rast algi. Zbog nedostatka kisika, ribe slabo napreduju i ugibaju. Pomiču se na površini, gdje hvataju zrak. Od riba je na sušu najosjetljiviji smuđ, štuka, som i šaran, kojega imamo u ribnjačarstvu najviše. Suša također utjecala na hranjenje - ribe se slabo hrane i malo dobivaju na težini. Bez obzira na sve nedaće, koje su nas ove godine zadesile, vjerujemo da će ih na tržištu biti dovoljno. Prinos će biti ali niži od očekivanog. Do većeg ugibanja riba na sreću nije došlo. Situacija na sportskim ribnjacima Končanica i Crnaja je dobra, razinu vode smo uspjeli zadržati. Ribolov na njima odvija se normalno", zaključuje.

Župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od suše. Inače, ovo je već peta elementarna nepogoda koju bjelovarsko-bilogorski župan proglašava ove godine. Štete su zbog visokih temperatura i izostanka padalina pretrpjele poljoprivredne kulture, te ribnjaci. Županija je uputila zahtjev na sve jedinice lokalne samouprave, 5 Gradova i 18 Općina, da dostave svoje zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od suše i to oni kod kojih su nastali zakonski uvjeti za procjenu štete od elementarne nepogode. Svi koji su dostavili zahtjeve za njihovo područje župan Bajs proglasit će elementarnu nepogodu od suše.

Foto: Mihaela Ružička


Fotoprilog


Tagovi

Ribnjačarstvo Končanica;Elementarna nepogoda;hidratizirano v Aeracija vode Pumpanje;Uspostavljanje recirkulacije.


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.