Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć sektoru
  • 14.04.2022. 10:30

EK predložila mjeru kompenzacije za troškove i izgubljene prihode u ribarstvu i akvakulturi

Uvođenje ove posebne mjere pomoći predstavlja prikladno rješenje i brzi odgovor na situaciju u kojoj se sektor nalazi, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Boris Stanić
  • 2.082
  • 54
  • 0

Europska komisija službeno je predložila mjeru kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode u ribarstvu i akvakulturi. 

Riječ je, pojašnjavajju iz Ministarstva poljoprivrede, o prijedlogu izmjena i dopuna Uredbe (EU) br. 508/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. svibnja 2014. o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, kao jednom od mehanizama kojim bi se omogućile posebne mjere potpore sektoru namijenjene ublažavanju negativnih učinaka, posebno poremećaja tržišta, uzrokovanih vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu.

Za Hrvatsku, navode, prvenstveno su značajne izmjene kojima se predlaže omogućavanje potpore sektoru ribarstva, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva i akvakulture u obliku kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode koji su nastali zbog poremećaja na tržištu i negativnih učinka u lancima opskrbe.

Uvođenje ove posebne mjere pomoći predstavlja, kažu, prikladno rješenje i brzi odgovor na situaciju u kojoj se sektor nalazi, s obzirom da bi se ova mjera potpore financirala kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo za 2014.-2020. godine odnosno u slučaju Republike Hrvatske kroz postojeći Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za 2014.-2020. godine.

Uz državne potpore, ribarima i dodatne kompenzacijske mjere

Za donošenje ove izmjene Uredbe provodi se redovna zakonodavna procedura Europske unije, nakon usuglašavanja trebaju je usvojiti Europski parlament i Vijeće kako bi stupila na snagu i time se omogućila provedba ove potpore i na nacionalnoj razini. Prve aktivnosti na razini Vijeća kojega sačinjavaju države članice Europske unije predviđene su već sljedeći tjedan te će se Republika Hrvatska zalagati da se potrebne radnje i procedura za donošenje izmjena Uredbe provedu u najkraćem mogućem roku, zaključuju iz Ministarstva. 


Tagovi

Kompenzacija Pomoć ribarima Akvakultura Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.