Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cromaris
  • 31.01.2016. 12:00

Cromaris sve brže pliva prema stranim tržištima

Najavljenim daljnjim ulaganjima vrijednim 370 milijuna kuna, Cromarisov je cilj do 2018. godine dostići proizvodnju od 10 tisuća tona.

  • 615
  • 61
  • 0

Zadarski Cromaris d.d. je krajem rujna 2015. u Ninu otovorio novo mrijestilište vrijedno 130 milijuna kuna. To je ujedno bilo i najveće prošlogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo koje predstavlja nastavak snažnog investicijskog ciklusa, budući da je u Cromaris, tvrtku koja posluje u sklopu Adris grupe, od 2009. uloženo 560 milijuna kuna.

Četiri mjeseca kasnije, direktor Cromarisa Goran Markulin, ističe kako je to ulaganje bilo ključno za tvrtku, jer sada proizvodi dovoljno kvalitetne riblje mlađi za svoje potrebe, pa je polako mogu prodavati i drugim zainteresiranim proizvođačima.

I u Europi smo poznati po kvalitetnoj marikulturi

Marikulturom, naša zemlja može itekako konkurirati i na inozemnim tržištima.Tvrtka je poznata i po proizvodnji ribe iz organskog uzgoja kakvu traži sve više kupaca. Mrijest ribe u prosjeku traje četiri do pet mjeseci, nakon čega riba odlazi u uzgajalište.

"U proteklom šestogodišnjem razdoblju prodaja je porasla čak šest puta, uz rast prodajne cijene i smanjenje troškova proizvodnje. U sljedećem razdoblju i dalje su u fokusu dva ključna tržišta, hrvatsko i talijansko pa se nadamo da će Cromaris više od 75% proizvoda plasirati na inozemna tržišta. Najavljenim daljnjim ulaganjima vrijednim 370 milijuna kuna, Cromarisov je cilj do 2018. godine dostići proizvodnju od 10 tisuća tona", poručuju iz Adris grupe.

Udio prerađenih proizvoda sve više raste, no najveći dio proizvodnje još uvijek se odnosi na neprerađenu ribu. Marikultura je po mnogim procjenama budućnost ribarstva, budući da su prirodne zalihe u moru ozbiljno ugrožene pa je stoga u dogovoru s Talijanima, u Jadranu prvi put uvedena i jednogodišnja zabrana izlova u akvatoriju Jabučne kotline koja će trajati do srpnja 2016. godine. Spomenuta kotlina je područje oko otoka Jabuke zapadno od Visa odnosno prirodno mrijestilište oslića, škampi, bijelog muzgavca, lignjuna i grdobina.


Tagovi

Cromaris d.d. Zadar Nin Mrijestilište Goran Markulin Adris grupa Riblja mlađ Organski uzgoj Jabučna kotlina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]