Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blaženka Mičević
  • 02.12.2015. 15:25

Bez riješenih vlasničkih odnosa nema ribarstva

Uzgoj ribe je jedan od najvažnijih strateških planova hrvatskog gospodarstva. Stručnjaci ističu kako bez riješenih vlasničkih odnosa nema ni povlačenja sredstava za ribarske projekte.

  • 226
  • 23
  • 0

Od 2007. do 2013. godine Hrvatska je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo za projekte uzgoja ribe dobila 5,1 milijun eura i ta smo sredstva privukli do zadnjeg eurocenta, a ono što slijedi u razdoblju do 2020. otvara perspektivu za pravi boom hrvatskog ribarstva. O položaju ribarstva u Hrvatskoj razgovaralo se na 11. Susretu gospodarstvenika u akvakulturi Republike Hrvatske, održanom u Vukovaru.

Pred vratima je, samo za uzgoj ribe, 75 milijuna eura do 2020. iz Europskog fonda za ribarstvo i pomorstvo.

21 ribnjak u Republici Hrvatskoj

Poznato je kako ne oskudijevamo prirodnim bogatstvima, pritom ni vodama. Mogu služiti kao transportni putevi, biti izvor pitke vode i električne energije, ali i izvor zdrave hrane, ribe, koja se još uvijek na kontinentu ne uzgaja dovoljno.

"Prošle godine imali smo 22 ribnjaka, a danas imamo 21, s obzirom da je jedan ribnjak bio previše zapušten i ne može više služiti u tu svrhu. Taj ribnjak dodijeljen je Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku za uzgoj šest autohtonih pasmina životinja", govori Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za zemljište.

Bez riješenih vlasničkih odnosa nema sredstava

Na skoro 12 tisuća hektara zemlje, mnogi od državnih ribnjaka u potpunosti su neiskorišteni. U 50-godišnjoj koncesiji svega ih je tri, a u tijeku su natječaji za još pet ribnjaka. "Bez riješenih vlasničkih odnosa nema ni primisli korištenja sredstava. Mislim da je riješeno oko 80% pravnih statusa ribnjaka na dugogodišnji zakup od 50 godina. Ako uspijemo iskoristiti taj novac, slijedi veliki napredak ribarstva", govori Milan Božić iz Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK.

Godišnje uzgojimo oko 15 tisuća tona ribe, a većinu (čak 70%) izvezemo. "Moramo raditi na preradi ribe i proizvodnji ribljih proizvoda te marketingu. EU će uskoro i zabraniti prijevoz ribe u živom stanju zbog dobrobiti životinja pa ćemo ju morati imati ohlađenu, prerađenu." Smatra se da do 2048. više neće biti ribolovaca pa je uzgoj ribe jedan od najvažnijih strateških planova hrvatskog gospodarstva.


Tagovi

Blaženka Mičević APZ Agencija za zemljište PFOS Ribnjaci EU fond za ribarstvo Projekti Akvakultura


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com