AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » 58.000 mlađi pastrmke pušteno u Lašvu i Ćehotinu

58.000 mlađi pastrmke pušteno u Lašvu i Ćehotinu

Poribljavanje

58.000 mlađi pastrmke pušteno u Lašvu i Ćehotinu

Datum: 02.09.2017. 07:00

Kategorija:

Ribarstvo

Krajem agusta izvršeno je poribljavanje potočnom pastrmkom i to rijeke Lašve te Ćehotine.

Komisija za zaštitu i unaprijeđenje ribljeg fonda Kluba sportskih ribolovaca Travnik izvršila je poribljavanje rijeke Lašve potočnom pastrmkom.

Riblja mlađ je nabavljena iz ribogojilišta USR Vitez u Vitezu, a pušteno je oko 13.000 komada mlađi veličine od 5 do 10 cm.

Mlađ u Lašvi ekstra kvalitete

Nakon pregleda mlađi od strane vodoprivrednog inspektora SBK-a konstatovano je da je riblja mlađ ekstra kvalitete i isti je odobrio puštanje u vodotok Lašve i njenih pritoka na području općine Travnik, piše bistrobih.

Prema planu poribljavanja za 2017. godinu Klub do kraja godine ima obavezu još jedno poribljavanje većim primjercima potočne pastrmke, koje će, prema rječima predsjednika komisije Ađemović Muhameda, obaviti u oktobru nakon zatvaranja ribolovne sezone.

Autohtona mlađ crnomorskog sliva

U organizaciji Sportskog ribolovnog saveza RS, uz potporu projekta "Izlijevanje rijeke Ćehotine" uz pomoć Ministarstva obitelji, mladih i športa, na više lokacija zvršena je poribljavanje 45.000 komada mlađi potočne pastrmke u vrijednosti od 7.000 KM.

Mlađ koja je osigurana iz mrjestilišta "Klašnik" Sportsko ribolovnog društva Banja Luka, odličnog je konidicionog i zdravstvenog stanja, a radi se o autohtonoj mlađi crnomorskog sliva, navodi bistrobih.

Pribljavanju je prisustvovala lično ministrica Davidović koja je i sama pustila kofu s mlađi ističući da se i njena porodica bavila sportskim ribolovom.

Iz Sportsko ribolovnog društva "Mladica" iz Foči, koji su korisnici ove ribolovne vode, izražavaju veliku zahvalnost Ministarstvu sporta koji su prepoznali važnost poribljavanja rijeka u cilju bavljenja sportskim ribolovom.

Foto: Pixabay/SteenJepsen

Broj pregleda članka: 1021; Uspješnost članka: 163.05

Tagovi: Poribljavanje, Potočna pastrmka, Lašva, Ćehotine

Ključne riječi članka: 58, 000, mladji, pastrmke, pusteno, u, lasvu, i, cehotinu, mlađi, ribolovnog, pastrmke, poribljavanje, sportskim ribolovom  , sportsko ribolovnog društva


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.