Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neće biti uvođenja kvota
  • 22.03.2017. 16:30

4 tisuće obitelji u RH živi direktno od ribarstva

Ribarima u Zadru objasnili smo kakvo je stanje, što kažu znanstvenici i štetu koja će nastati ne poduzmemo li nešto vrlo skoro. Za sada nema govora o nikakvim kvotama ili rezovima, to su obmanjujuće informacije jer mi u Zadru tek razgovaramo o mogućim mehanizmima, rekao je povjerenik Karmenu Vella.

  • 955
  • 80
  • 0

Europska komisija neće smanjivati kvote za izlov srdela i inćuna u Jadranu za čak 60%, potvrdio je u svom posjetu Zadru povjerenik Europske komisije za ribarstvo i pomorstvo Karmenu Vella.

Povjerenik Vella se s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem te osamdesetak stranih i domaćih stručnjaka za područje ribarstva sudjelovao na regionalnoj konferenciji "Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu".

Time su prekinute sve špekulacije kako će kvote izlova sitne plave ribe sa sadašnjih 105 tisuća tona smanjiti na 40 tisuća tona za sve zemlje koje love na Jadranu. Provođenje te odluke bio bi snažan udar na hrvatski plivaričarski ribolov, ribarsku flotu, uzgoj tuna te riboprerađivačku industriju.

93% ribljih stokova preizlovljeno

Domaći ribari, naime, godišnje u Jadranu ulove oko 60 tisuća tona srdela i inćuna, što je 90% od ukupnog ulova ribe u Hrvatskoj. Ipak, do promjena će morati biti zbog katastrofalnog stanja fonda sitne plave ribe koja će u našem moru između 2020. i 2030. godine doživjeti potpuni kolaps. EK je nedavno objavila prijedlog Višegodišnjeg regionalnog plana upravljanja za ribolov srdelama i inućunima u Jadranu, prvi takav na Mediteranu, koji će se direktno donositi na Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Za razliku od Baltika i Sjevernog mora gdje su Zajedničke ribarske politike (CFO) dale jako dobre rezultate, u Mediteranu je čak 93% ribljih stokova preizlovljeno.

Važnost očuvanja ribljeg bogatstva

"Ribarima u Zadru objasnili smo kakvo je stanje, što kažu znanstvenici i štetu koja će nastati ne poduzmemo li nešto vrlo skoro. Za sada nema govora o nikakvim kvotovima ili rezovima, to su obmanjujuće informacije jer mi u Zadru tek razgovaramo o mogućim mehanizmima. Kad se rješenje predloži, to će morati biti međusobni dogovor tri zemlje koji neće biti zadovoljavajuć samo za riblje stokove nego ljude i cijelu inudustriju koja od toga živi", rekao je povjerenik Vella koji nije želio definirati rok za donošenje mjera prije nego znanstvenici naprave kompletnu analizu o stanju zaliha sitne plave ribe u Jadranu.

"Naši ribari su zadnjih godina shvatili važnost očuvanja ribljeg bogatstva, a što je bilo prije toga dalo bi se razgovarati. Svakako da treba razgovarati o izuzeću određenih ribarskih alata koji su kod nas specifični, ali generalno smatram da je stanje naših stokova dobro. Četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj živi direktno od ribarstva i riboprerađivačke industrije i oni mogu pristati na daljnja ograničenja zbog opasnosti po osiromašenje fonda, ali nema straha za ovakve kvote. To je, uostalom, danas demantiramo iz same Komisije", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obilazeći ribarsku luku u Gaženici.


Tagovi

Ribarstvo Tomislav Tolušić Zadar Povjerenik Europske komisije za ribarstvo i pomorstvo Kameru


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić