Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 08.04.2022. 10:30

Zvanično odobren izvoz pšenice i kukuruza u Severnu Makedoniju

To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Foto: Depositphotos/armsport
  • 218
  • 85
  • 0

Na sednici Vlade Republike Srbije usvojen je Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Severnu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovim zaključkom omogućava se realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana između privrednih društava iz Srbije i regiona.

To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Ukinuta zabrana izvoza u Severnu Makedoniju, pomoć traži i BiH

Podsetimo, pre dve nedelje ministri poljoprivrede Srbije i Severne Makedonije razgovarali su u Beogradu o izvozu ugovorenih količina pšenice, kukuruza, brašna i ulja pre uvođenja zabrane.

Ranije je, 11. marta, podstaknuta situacijom u Ukrajini i uticajem na evropsko i globalno tržište, Vlada Severne Makedonije je na predlog svog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gazdinstva donela odluku o ograničavanju izvoza pšenice, ječma i brašna od ovih žitarica, ali i kukruza, semena suncokreta te njegovih ulja. 


Tagovi

Izvoz Zabrana izvoza Severna Makedonija Pšenica i kukuruz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!