Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 01.03.2021. 12:00

Žuti se pšenica na njivama - ali je zdrava?

Pšenica nam je zdrava, jedino što je nagli pad temperature iz plusa u minus doprineo da lisna masa izmrzne, kaže dr Vladimir Aćin iz novosadskog Nacionalnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 565
  • 68
  • 0

Hladni talasi ostavili su oštećenja na mnogim žitnim poljima gde umesto zelenih listova, uviđamo žute. Mnogi ratari pitali su se da li je u pitanju bolest ili je usev izmrzao, međutim, stručnjaci sa novosadskog Nacionalnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo kažu da nema povoda za brigu.

"Pšenica nam je zdrava, jedino što je nagli pad temperature iz plusa u minus doprineo da lisna masa izmrzne. Pregledom čvora bokorenja na Rimskim šančevima utvrdili smo da biljke nisu promrzle i da će se regenerisati u narednim toplijim danima", kazao je dr Vladimir Aćin za Dnevnik i dodaje da problem sa izmrzlom pčenicom mogu da imaju samo ratari koji seme nisu položili na odgovarajuću dubinu, pa je tamo gde je seme posejano plitko žito nastradalo.

Prihrana pšenice kao preventivna mera

Kako je dalje potvrdio stručnjak za ratarstvo Poljoprivredne stručne službe Kosovska Mitrovica Zoran Milosavljević, otpornost biljaka na niske temperature zavisi od dubine čvora bokorenja, dubine korenovog sistema, ali i roka setve, vlažnosti zemljišta, procesa kaljenja mineralne ishrane i drugog.

"Ono što sada možemo da uradimo je prihrana pšenice kao preventivna mera u sprečavanju oštećenja mladih biljčica u martu mesecu. Poznato je da mraz od -3 stepena u martu može da ošteti biljnu masu. To dolazi otuda što u toku zime biljke troše ugljene hidrate i organske kiseline na disanje, pri čemu se smanjuje koncetracija suve materije u ćelijama početkom proleća, a time se smanjuje i otpornost na niske temperatura", navodi Milosavljević.

U dosadašnjem periodu od setve pšenice bilo je prekomernih padavina, posebno obilnih kiša koje su isprale hraniva van domašaja korenovog sistema. Iz ovih razloga je i preporuka upotrebe nešto veće količine azota u odnosu na preporuku datu u pisanoj formi urađene na osnovu plodnosti zemljišta. Preporuka je i da nakon rasturanja mineralnog đubriva po površini useva parcela se odradi i drljanje useva pri čemu će se razrediti pregusti usevi, a kod retkih podstaći na bokoranje.


Tagovi

Oštećenja useva Mraz na pšenici Žuta lisna masa Oporavak Zoran Milosavljević Prihrana pšenice Vladimir Aćin Bokorenje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...