Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 14.12.2018. 07:30

Značaj zimske brazde i kalcizacije zemljišta

Zimska brazda uzorana u jesen poboljšava usvajanje zimskih padalina, dok se kalcizacijom nadoknađuju hraniva.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 1.304
  • 119
  • 0

Zimska brazda uzorana u jesen poboljšava usvajanje zimskih padalina (kiše i snijega). Kako objašnjava diplomirana inženjerka poljoprivrede Nada Lazović Đoković oranjem zemljište postaje rastresito, a to pomaže razgradnji organskih tvari omogućavajući bolje oslobađanja hraniva i veću biološku aktivaciju.

Mehanizaciju koristiti racionalno

Glavni preduvjet za kvalitetno obavljanje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Tu se od poljoprivrednika zahtijeva primjereno korištenje mehanizacije, tako da se mehanizacija ne koristi na poljoprivrednim površinama ako je zemljište zabareno, poplavljeno ili pokriveno snijegom. Naglašava da je sada, također, odličan period za provođenje kalcizacije zemljišta primjenom organskih gnojiva, jer su prinosi ove godine bili visoki, pa su oni iznijeli puno hraniva iz zemljišta.

Kalcizaciju obavljati po suhom vremenu

Kalcizaciju je zbog otežane mehaničke obrade idealno obavljati po suhom vremenu (tijekom ljeta) ili po smrznutom vremenu (zimi). Prije obrade zemljište se obavezno mora dobro pomiješati s dubljim slojevima, zato što je kiselost uvijek više izraženija u dubljim slojevima, posebno na nižim područjima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Zimska kalcizacija ima sljedeće prednosti:

  • ako se obavi prije jesenskog oranja, tad dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima;
  • ako se primijeni po smrznutom zemljištu, mehanička obrada će biti lakša;
  • kalcizacija u ovom razdoblju (šest mjeseci prije sjetve ili sadnje) imat će veći učinak kod naredne kulture, jer će podići pH zemljišta;
  • nadoknađuju se hraniva (kalcij i magnezij) iznesena prinosom.

U proljeće zimsku brazdu zatvoriti drljačom

U rano proljeće, kada se steknu uvjeti i stanje zemljišta to omogući, zimsku brazdu obavezno treba zatvoriti drljačom, da bi se prekidanjem kapilarnog toka spriječilo isparavanje vlage nakupljene tijekom zime. Proljetni vjetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazda se na površini stvara izolacijski sloj, zemljište se brže grije i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.


Tagovi

Zimska brazda Oranje Zemljište Kalcizacija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]