Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 25.04.2021. 10:00

Značaj plodoreda: Suncokret na istu njivu tek posle pet godina

Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u širokoj proizvodnji, pokazali su da svakim povećanjem razmaka između setve na istoj parceli njegov prinos raste. 

Foto: Julijana Kuzmić
  • 295
  • 60
  • 0

Plodored i plodosmena veoma su značajni činioci proizvodnje svih ratarskih useva, ipak za suncokret od presudnog su značaja. Iskustvo poslednjih godina pokazuje da se ova biljka mora gajiti u plodoredu, jer tada bolesti, štetočine i paraziti uzimaju takvog maha, da mogu potpuno uništiti biljke, upozorava stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Darko Simić.

Plodored: Smena useva, pravilna obrada zemljišta i ekonomski benefiti

Kako je ranije za Agroklub rekla profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta Dragana Latković, gajenjem jedne ili sličnih žitarica duži niz godina na istoj njivi dolazi do nakupljanja prouzrokovača bolesti, štetočina i specifičnih korova što svake sezone sve više smanjuje prinos i to je posebno izraženo kod vrsti koje nikako ne trpe monokulturu, poput suncokreta, šećerne repe, lucerke, ječma, paprike i lubenice.

Zato se preporučuje višepoljni plodored, u kom bi suncokret na istu njivu došao tek posle pet godina, a još bolje posle šest ili sedam godina. Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u širokoj proizvodnji, pokazali su da svakim povećanjem razmaka između setve na istoj parceli njegov prinos raste. 

Dobro koristi vlagu iz zemljišta

Ova ratarska kultura dobro koristi vlagu iz zemljišta, čak i sa veće dubine. Po toj osobini sličan je šećernoj repi i lucerki, pa ga zbog toga ne treba sejati neposredno posle ovih useva, naročito na zemljištu sa dubokim nivoom podzemne vode i na kojem godišnje padne manje od 600 mm kiše.

Kalkulacija troškova proizvodnje suncokreta 2020. godine

Dobri predusevi su pšenica, ostala strna žita i kukuruz, ali pod uslovom da su za kukuruz upotrebljeni herbicidi koji ne oštećuju suncokret. Dobar je predusev za ozima žita. Skida se krajem leta i početkom jeseni, tako da ima dosta vremena za osnovnu i predsetvenu pripremu zemljišta. Dobar je predusev i zbog toga što rano sklapa redove, lišćem zaseni zemljište i na taj način sprečava rast korova i smanjuje zatravljenost sledećeg useva.

Njegov nedostatak kao preduseva je u tome što se prilikom setve prosipa mnogo semena, koji već naredne godine nice i stvara posebne probleme u sledećem usevu. Ova pojava je naročito izražena na parcelama gde je posle suncokreta posejana šećerna repa, naglašava Simić.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj suncokreta Plodored Plodosmena Zemljište Bolesti Darko Simić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...